GOŁĄBKI PODOLSKIE
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej
Składniki
- 2 kg ziemniaków
- 1 główka (ok. 1,5 kg) kapusty
- 20 dag kaszy gryczanej
- 5-6 jajek
- sól
- pieprz
- wegeta
- cebula
- boczek wędzony
Przygotowanie
Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce, kaszę ugotować do tego dodać wszystkie przyprawy, jajka, drobno pokrojoną cebulę. Kapustę sparzyć, wystudzić, wyciąć głąb i oddzielić liście. Zawijać w kapustę farsz. Podlać 0,5 l wody wymieszanej z wegetą. Dusić pod przykryciem ok. 40 minut. Po wyjęciu można polać pokrojonym w kostkę i stopionym wędzonym boczkiem.