FERKASE - POTRAWKA Z KURCZAKA
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej
Rosół
- kura domowa
- włoszczyzna
- pieprz
- sól
- cukier
- 3,5 szklanki ryżu (porcja dla 4 osób)
- 3 szklanki mleka
- łyżka masła
Sos
- 3 łyżki mąki
- 15 dkg masła
- 3 szklanki rosołu
- sok z cytryny
- cukier
- 0,5 szklanki śmietany
- 5 żółtek
- 10 dkg rodzynek
Przygotowanie
Kurę zalać zimną wodą, gotować na bardzo małym ogniu, dodając włoszczyznę, przyprawy. Ryż zalać wodą, podgotować, zalać wrzącym mlekiem, posolić, dodać łyżkę masła i wstawić do piekarnika. Stopić masło, dodać mąkę, zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić ją zimnym rosołem, mieszać, aby nie było grudek, dodać resztę składników do sosu.
Sos powinien mieć słodko-kwaśny smak, na końcu dodać sparzone rodzynki. Na dużym półmisku układać wieniec z ryżu, w środek i dookoła ryżu układać kurę, polać sosem, resztę podając w sosjerce. Dekoracją mogą być warzywa wyjęte z rosołu, który podajemy w bulionówce do popicia.