Podkarpacki miód spadziowy
Region: Podkarpackie
Charakterystyczny miód, wytwarzany na terenie 17 nadleśnictw Podkarpacia i dwóch parków narodowych (Bieszczadzkiego i Magurskiego), ze spadzi zebranej przez pszczoły z dominujących od stuleci w tutejszych lasach drzew iglastych - przede wszystkim jodeł, lecz także świerków i sosen. Nektar spadziowy nadaje produktowi specyficzny smak i zapach oraz wyróżniającą go barwę – ciemnobrązową, z zielonkawymi refleksami. Miód spadziowy jest wysokojakościowym produktem, pochodzącym z tradycyjnej gospodarki pasiecznej, kultywowanej do dziś przez podkarpackich pszczelarzy.
W sierpniu 2010 r. podkarapacki miód spadziowy jako 18 polski produkt i jako 5 produkt został zarejestrowany w KE jako Chroniona Nazwa Pochodzenia. W 2007 r. podkarpacki miód spadziowy został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych MRiRW i otrzymał Perłę w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo.
Nazwa i adres grupy producentów
Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Rzeszowie
ul. 8-go Marca 3,
35-065 Rzeszów
tel.: +48 17 853 40 59, faks: + 48 17 853 54 27
e-mail: wzp@sys.net.pl