Jastrząbki
Region: Mazowieckie
Wywodząca się ze starożytności tradycja kulinarna wzbogacania dań kwiatami rozwijała się na Półwyspie Iberyjskim, gdzie dzięki Habsburgom przetrwała do dzisiaj. Tradycja wykonywania jastrząbków, czyli faszerowanych kwiatów jadalnych w Polsce wywodzi się z początków lat 30. XX w, z okolic Siedlec, z majątku Jastrzębie Kąty. Faszerowanie kwiatów jadalnych przetrwało jedynie w rodzinach związanych z Jastrzębimi Kątami lub Domanicami. Unikalny przepis, który stosuje Stanisław Kozłowski wywodzi się z kuchni dworskiej obywatelki ziemskiej Pani Sabiny Orzechowskiej z Jastrzębich Kątów. Zarówno oryginalność, jak i jakość jastrząbków wyróżnia je spośród wszystkich innych produktów.
Nazwa i adres producenta
Stanisław Kozłowski
ul. Cymbalistów 3, 02-881Warszawa