Drukuj artykuł
housesepator O projekciebread_active_right

O projekcie

Operacja „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie - wiem co zjem" skierowana jest do członków Kół Gospodyń Wiejskich, działających na terenie 9 województw tj. województwa zachodniopomorskiego, pomorskiego, kujawsko-pomorskiego, podlaskiego, dolnośląskiego, lubelskiego, podkarpackiego, śląskiego, łódzkiego.

 

Uczestnicy operacji wezmą udział w warsztatach, których celem jest poszerzenie wiedzy i kompetencji z zakresu unijnych i krajowych systemów jakości żywności. Uczestnicy warsztatów poszerzą wiedzę nt. dziedzictwa kulinarnego swojego regionu, dowiedzą się, jak wyszukiwać, identyfikować i promować lokalne i regionalne produkty, jak funkcjonują krótkie łańcuchy żywności oraz wymienią się swoimi doświadczeniami w zakresie przygotowywania lokalnych produktów. Poznają również możliwości legalnej sprzedaży lokalnej żywności w  ramach sprzedaży i dostaw bezpośrednich, Rolniczego Handlu Detalicznego (RHD) i działalności Marginalnej Lokalnej i Ograniczonej (MOL). Poruszona zostanie również tematyka żywienia funkcjonalnego i wykorzystania w nim lokalnych zasobów kulinarnych. Warsztaty kulinarne poprowadzą znani szefowie kuchni.

 

Dla uczestników przewidziane są dwudniowe, bezpłatne warsztaty w Centrum Współpracy Międzynarodowej w Grodnie w następujących terminach:

 

 

  • 10-11.05.2018 r.: dla KGW z województwa dolnośląskiego (10 osób)
  • 12-13.06 2018 r.: dla KGW z województwa kujawsko-pomorskiego i podlaskiego (12 osób)
  • 14-15.06 2018 r.: dla KGW z województwa zachodniopomorskiego i pomorskiego (12 osób)
  • 26-27.06.2018 r.: dla KGW z województwa lubelskiego i podkarpackiego (12 osób)
  • 28-29.06.2018 r.: dla KGW z województwa śląskiego i łódzkiego (12 osób)

 

Zobacz także: