Drukuj artykuł
housesepator Blogsepator Deserysepator Mazurekbread_active_right

Mazurek

Mazurek

"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja wspófinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej


 

Przepis na mazurek autorstwa Koła Gospodyń Wiejskich Dobrzyniówka (woj. podlaskie).

 

MAZUREK

 

Ciasto:

· 30 dag mąki

· 15 dag masła

· ¾ szklanki cukru pudru

· 3 żółtka

· 1 cukier waniliowy

 

Kajmak:

· 20 dag cukru

· szklanka mleka

· 5 łyżek mleka w proszku

· 10 dag masła

 

Ciasto:

Z podanych składników zagnieść ciasto i rozwałkować na placek o grubości 1 cm. Przełożyć na blaszkę wysmarowaną i posypaną mąką, ozdobnie zawijając jego brzegi. Wstawić do gorącego piekarnika i upiec na złoty kolor.

 

Kajmak:

Zagotować cukier z mlekiem na wolnym ogniu, stale mieszając. Gdy masa zgęstnieje, zestawić ją z ognia i wsypać przesiane przez sitko mleko w proszku. wszystko razem dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Dodać masło i ubijać mikserem, aż masa dwukrotnie powiększy swoją objętość.

Letni kajmak rozsmarować na ostudzonym cieście, wyrównując powierzchnie szerokim nożem, maczanym w ciepłej wodzie. Mazurek udekorować migdałami, orzechami i rodzynkami.

 

Masę kajmakową możemy przygotować inaczej (szybciej):

 

1 puszkę mleka skondensowanego słodzonego wstawić do garnka z wodą i gotować około 3 godzin na wolnym ogniu. Otworzyć puszkę, wyłożyć kajmak i rozsmarować na upieczonym cieście. Dowolnie udekorować.