Drukuj artykuł

Karp zatorski

Region: Małopolskie

Oznaczenia:


Pierwsze stawy hodowlane powstały w Zatorze już za czasów Bolesława Krzywoustego. W XVI wieku Księstwo zatorskie słynęło z hodowli karpia – ryby często goszczącej na królewskich i książęcych stołach. Drugi okres świetności tutejszej gospodarki rybackiej przypada na dwudziestolecie międzywojenne. Wtedy w Zatorze wyhodowana została rodzima linii karpia, wywodząca się od słynnego karpia galicyjskiego. Hodowane tu obecnie karpie, będące krzyżówką trzech tradycyjnych polskich linii, mają delikatny smak, dobrą wydajność mięsną i świeży, przyjemny zapach.



Wniosek o przyznanie ChNP został złożony przez Lokalną Grupe Producencką Karpia Zatorskiego w 2008 r.

 

 

Nazwa i adres grupy producentów

Lokalna Grupa Producencka Karpia Zatorskiego
ul. Parkowa 7
32-640 Zator
tel.: 33 841 27 09
e-mail: fsalaciak@poczta.fm