Drukuj artykuł

Ser koryciński "swojski" - Podlasie

Region: Podlaskie

Oznaczenia:

 

Zrzeszenie Producentów Sera Korycińskiego  złożyło wniosek o rejestrację sera korycińskiego "swojskiego" jako Chronionego Oznaczenia Geograficznego w 2010 r.

Miękki, dojrzewający ser krowi, wytwarzany w Korycinie i okolicach od niepamiętnych czasów przez  gospodynie  i gospodarzy. Sprzedawany niegdyś na targach i jarmarkach, dziś w eleganckich sklepach z żywnością regionalną i tradycyjną.

 

Jest to zółty ser dojrzewający. Jeden z niewielu serów wytwarzanych w Polsce z niepasteryzownego mleka. W jego skład wchodzi mleko, sół i podpuszczka oraz ewentualnie przyprawy i zioła, takie jak czosnek, papryka, kozieradka, oregano, itp. Ser ten może być sprzedawany bardzo świeży w 2-3 dni po  jego wytworzeniu, a może też dojrzewać przez kilka, a nawet kilkanaście tygodni. Bardzo świeży ser, np. 2-dniowy, charakteryzuje się tym, że nadzwyczajnie skrzypi pod zębami, jest mocno gumowaty niczym mozarella i ma wspaniały maslany zapach. Wraz z dojrzewaniem, aromat sera staję się lekko orzechowy, ser staje się suchszy i bardziej słony.

 

 

 

Wytwarzany jest w gospodarstwach rodzinnych na Podlasiu w gminach Korycin, Janów i Suchowola. Aktualnie kilkunastu producentów z gmin Korycin, Janów i Suchowola wytwarza ser koryciński zgodnie ze wszystkimi obowiązującymi przepisami.

 

W 2012 r. ser koryciński "swojski" został zarejestrowany jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. Od 2005 r. jest wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych MRiRW, a w 2004 r. został uhonorowany Perłą w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo.

 

 

 

 

 

Galeria

Gdzie można kupić?

przez internet, w woj. podlaskim i powiatach przyległych, na kiermaszach i festynach okolicznościowych w całej Polsce.

Nazwa i adres grupy producentów

ZRZESZENIE PRODUCENTÓW SERA KORYCIŃSKIEGO

ul. Knyszyńska 2 A,

16-140 Korycin