Drukuj artykuł
Wybierz województwo

Pieczywo i ciasta

Kołocz śląski/kołacz śląski
Kołocz śląski/kołacz śląski

Region: śląskie

Oznaczenia:

Tradycyjne ciasto drożdżowe z makowym, serowym lub jabłecznym nadzieniem i koniecznie z charakterystyczną posypką, czyli kruszonka z dużą ilością masła.

more
Chleb żytni na zakwasie z Piekarni Sarnowska
Chleb żytni na zakwasie z Piekarni Sarnowska

Region: wielkopolskie

Oznaczenia:

Jest wyrośnięty, z rumianymi bokami i wierzchem, złocistą skórką. Po przekrojeniu kolor ma złocisto-szary, miękisz średnio zbity, z wyraźnymi oczkami powietrza. W smaku chleb jest delikatny z nutą zakwasu żytniego, o zapachu charakterystycznym dla mąki żytniej.

more
Chleb szczeciński
Chleb szczeciński
Oznaczenia:

Jego historia sięga końca lat 60. XX wieku. Metodę wypieku oparto o niemiecką dokumentację.

more
Pączki z powidłami śliwkowymi
Pączki z powidłami śliwkowymi
Oznaczenia:

Prezes Cukierni - Piekarni Woźniak, Wacław Woźniak recepturę swoich pączków opanował jako uczeń w latach 60. XX w. w słynnej w Szczecinie cukierni prowadzonej przez rzemieślnika Mariana Szybowicza.

more
Cebularz lubelski
Cebularz lubelski

Region: lubelskie

Oznaczenia:

To okrągły placek o średnicy 5-25 cm i grubości ok. 1,5 cm z ciasta pszennego wyborowego. Na powierzchni znajduje się warstwa farszu składającego się z pokrojonej w grubą kostkę cebuli wymieszanej z makiem, solą i olejem roślinnym.

more
Chleb żytni razowy
Chleb żytni razowy
Oznaczenia:

 

Aromatyczny, bogaty w błonnik i składniki mineralne chleb, wypiekany jest z mąki żytniej typ 2000 z niewielkim dodatkiem mąki pszennej . W celu  lepszego spulchnienia dodawana jest niewielka ilość drożdży...

 

 

more
Chleb pszenny graham
Chleb pszenny graham
Oznaczenia:

Jest dobrze wypieczony, ma jasnobrązową, lekko chropowatą skórkę i ciemny, elastyczny miękisz...

more
chleb wiejski na zakwasie, z pieca ceglanego
chleb wiejski na zakwasie, z pieca ceglanego

Region: łódzkie

Oznaczenia:

Otrzymał Perłę w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo w 2006 r. W 2008 r. został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych MRiRW. Wytwarzany jest w okolicach Zgierza w woj. lódzkim.

more
żywieckie pierniki - Małopolska

Region: śląskie

Oznaczenia:

Żywieckie pierniki otrzymały Perłę w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo w 2008 r.

more