Drukuj artykuł
Wybierz województwo

Mleko i jego przetwory

Oscypek - wytwarzany w Małopolsce i woj. śląskim
Oscypek - wytwarzany w Małopolsce i woj. śląskim
Oznaczenia:

Oscypek byłby pierwszym zarejestrowanym polskim produktem, gdyby nie spór ze Słowakami, ale wszystko dobrze się skończyło i oscypek jest zarejestrowany od 2008 r. jako Cgroniona Nazwa Pochodzenia.

more
Twaróg klinek z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej
Twaróg klinek z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej
Oznaczenia:

 

Twaróg tłusty i pyszny.

 

 

more
Twaróg krajanka z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej
Twaróg krajanka z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej
Oznaczenia:

 

Twaróg półtłusty i też pyszny.

 

more
Ser koryciński
Ser koryciński "swojski" - Podlasie

Region: podlaskie

Oznaczenia:

Zarejestrowany w sierpniu 2012 r. jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. Od 2005 r. jest wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych MRiRW, a w 2004 r. został uhonorowany Perłą w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo.

more
Masło tradycyjne z Filipowa
Masło tradycyjne z Filipowa

Region: podlaskie

Oznaczenia:

Masło wytwarzane jest w mleczarni „Rospuda" według nie zmienionej od 1968 r. receptury i technologii. Surowcem wykorzystywanym do produkcji masła tradycyjnego jest śmietana z mleka krowiego, pochodzącego wyłącznie od dostawców z gminy Filipów i Przerośl.

more
Redykołka - Podhale
Redykołka - Podhale
Oznaczenia:

Została zarejestrowana jako Chroniona Nazwa Pochodzenia w listopadzie 2009 r.

more