Drukuj artykuł

Jakość i tradycja

Masło wielkopolskie - Jana
Masło wielkopolskie - Jana

Region: wielkopolskie

Oznaczenia:

 

Masło wytwarzane z najwyższej jakości mleka, bez dodatków poprawiających barwę, smak czy aromat.

 

 

more
Wielkopolski ser smażony
Wielkopolski ser smażony

Region: wielkopolskie

Oznaczenia:

Charakterystyczny ser Wielkopolski. Został zarejestrowany jako Chronione Oznaczenie Geograficzne w 2009 r.

 

 

more
Boczek pieczony z Górna
Boczek pieczony z Górna

Region: podkarpackie

Oznaczenia:

 

Płaty pieczonego boczku peklowane metodą zalewową, umieszczone są w hermetycznych słoikach i wypiekane.

 

 

more
Gzik wielkopolski
Gzik wielkopolski

Region: wielkopolskie

Oznaczenia:

Wyjątkowy, tradycyjny przysmak  w jadłospisie mieszkańców Wielkopolski.

more
Jastrząbki
Jastrząbki

Region: mazowieckie

Oznaczenia:

Tradycja wykonywania jastrząbków, czyli faszerowanych kwiatów jadalnych w Polsce wywodzi się z początków lat 30. XX w, z okolic Siedlec, z majątku Jastrzębie Kąty.

more
Chleb  żytni szadkowski
Chleb żytni szadkowski

Region: łódzkie

Oznaczenia:

 

Chleb ma brązową, chrupiącą skórkę i sprężysty, elastyczny miękisz, dobrze się kraje. Na powierzchni chleba znajdują się dekoracje w kształcie szachownicy, kratki, pasków itp. Wypiekany metodą wielofazową w piecu ceramicznym (ceglanym ) opalanym węglem i lokalnym drewnem liściastym. Po wyjęciu z pieca bochenki są „szwilowane", czyli  prowadzone wodą z naparem ziołowym.

 

 

more
Jabłka Lubelskie
Jabłka Lubelskie

Region: lubelskie

Oznaczenia:

Jabłka lubelskie to odmiany Idared, Gloster, Jonagold, Jonagored, Gala, Ligol, Szampion, Eliza, Red Jonaprince, Boiken, a także odmiany znane i uprawiane już w początkach XX w., czyli Golden Delicious i Alwa, które wciąż cieszą się dużą popularnością wśród konsumentów i sadowników.

more
Przysmak wołyński z Niemczy
Przysmak wołyński z Niemczy

Region: dolnośląskie

Oznaczenia:

Przysmak wymyślony został przez rodzinę Matusiewiczów, którzy z powiatu Równe na Wołyniu przyjechali do Niemczy  tam i od pokoleń specjalizują się w przetwórstwie i konserwacji mięsa.

more
Ser pleśniowy „Lazur Błękitny”
Ser pleśniowy „Lazur Błękitny”

Region: wielkopolskie

Oznaczenia:

Szlachetne sery pleśniowe produkowane są w Nowych Skalmierzycach od ponad 50 lat.

 

 

more