housesepator O projekciesepator Informacje, publikacje, artykułybread_active_right

Informacje, publikacje, artykuły

Przetwórcy mleka wzięli udział w seminarium w Płońsku

dodane: 01-10-2017

 

29 września 2017 roku w Mazowieckim Ośrodku Doradztwa Rolniczego Oddział Poświętne w Płocku odbyło się seminarium dla przetwórców mleka, producentów rolnych, doradców rolniczych, Lokalnych Grup Działania i organizacji pozarządowych. Seminarium było realizowane w ramach projektu „Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera".

 

Obok zapoznania się z „Poradnikiem Dobrych Praktyk Higienicznych Wytwarzania Serów i Innych Produktów Mleczarskich w Farmerskim Przetwórstwie Mleka", zaprezentowanym przez jego autora dr Mirosława Sienkiewicza, uczestnicy seminarium wzięli udział w prelekcji pt. „Przetwórstwo w gospodarstwie rolnym a Rolniczy Handel Detaliczny" oraz poznali dobre praktyki w prowadzeniu farmerskiej serowarni.

 

Kolejne spotkanie dla przetwórców mleka odbędzie się 3 października 2017 roku w Dolnośląskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu.

 

Szczegółowe informacje znajdują się na stronie EFRWP: SEMINARIA I SPOTKANIA

 

 

Operacja realizowana w ramach Planu działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Odwiedź portal KSOW - www.ksow.pl

Zostań Partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.

 

Operacja: Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera – Działania edukacyjno-promocyjne prowadzone w celu podniesienia poziomu konkurencyjności, wzrostu liczby gospodarstw rolnych sektora farmerskiego przetwórstwa mleka oraz integracji tego sektora realizowana przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Stowarzyszeniem Serowarzy Rodzinni.

 

Spotkanie informacyjne dla służb weterynaryjnych w Siedlcach

dodane: 28-09-2017

 

27 września w Wojewódzkim Inspektoracie Weterynarii w Siedlcach odbyło się kolejne spotkanie spotkanie informacyjne dla powiatowych lekarzy weterynarii. Jego uczestnicy poznali założenia operacji „Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera” oraz wzięli udział w prezentacji „Poradnika Dobrych Praktyk Higienicznych Wytwarzania Serów i Innych Produktów Mleczarskich w Farmerskim Przetwórstwie Mleka”.

 

Kolejne spotkanie dla powiatowych lekarzy weterynarii odbędzie się 3 października 2017 roku w Dolnośląskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu.

 

Szczegółowe informacje znajdują się na stronie Fundacji EFRWP: SEMINARIA I SPOTKANIA oraz stronie operacji: www.serowarzyrodzinni.pl

 

 

Operacja realizowana w ramach Planu działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Odwiedź portal KSOW - www.ksow.pl

Zostań Partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.

 

Operacja: Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera – Działania edukacyjno-promocyjne prowadzone w celu podniesienia poziomu konkurencyjności, wzrostu liczby gospodarstw rolnych sektora farmerskiego przetwórstwa mleka oraz integracji tego sektora realizowana przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Stowarzyszeniem Serowarzy Rodzinni.

 

Spotkanie z powiatowymi lekarzami weterynarii w Olsztynie

dodane: 21-09-2017

 

20 września 2017 roku w Wojewódzkim Inspektoracie Weterynarii w Olsztynie odbyło się spotkanie dla powiatowych lekarzy weterynarii w ramach projektu „Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera".

 

Uczestnicy zapoznali się m.in. z „Poradnikiem Dobrych Praktyk Higienicznych Wytwarzania Serów i Innych Produktów Mleczarskich w Farmerskim Przetwórstwie Mleka", który został zaprezentowany przez jego autora dr Mirosława Sienkiewicza.

 

Kolejne spotkanie dla powiatowych lekarzy weterynarii odbędzie się 27 września 2017 roku w Wojewódzkim Inspektoracie Weterynarii w Siedlcach o godz. 12:00.

 

Szczegółowe informacje znajdują się na stronie EFRWP: SEMINARIA I SPOTKANIA

 

Operacja realizowana w ramach Planu działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Odwiedź portal KSOW - www.ksow.pl

Zostań Partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.

 

Operacja: Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera – Działania edukacyjno-promocyjne prowadzone w celu podniesienia poziomu konkurencyjności, wzrostu liczby gospodarstw rolnych sektora farmerskiego przetwórstwa mleka oraz integracji tego sektora realizowana przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Stowarzyszeniem Serowarzy Rodzinni.

 

Spotkanie dla serowarów i powiatowych lekarzy weterynarii w Minikowie

dodane: 15-09-2017

 

Za nami kolejny cykl spotkań w ramach operacji „Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera". 12 września br. w Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Minikowie odbyło się seminarium dla przetwórców mleka, producentów rolnych, doradców rolniczych, Lokalnych Grup Działania i organizacji pozarządowych oraz spotkanie informacyjne dla powiatowych lekarzy weterynarii.

 

Uczestnicy zapoznali się m.in. z „Poradnikiem Dobrych Praktyk Higienicznych Wytwarzania Serów i Innych Produktów Mleczarskich w Farmerskim Przetwórstwie Mleka", który zaprezentował autor Poradnika - dr inż. Mirosław Sienkiewicz oraz dobrymi praktykami w prowadzeniu farmerskiej serowarni, przedstawionymi przez Jerzego Dejka z Serowarni G.R. Ślesin oraz Barbarę Adamczyk z Sery Adamczyk. Lekarze weterynarii wzięli również udział w prelekcji pt. „Analiza zagrożeń jako efektywne narzędzie kontroli farmerskiego i rzemieślniczego przetwórstwa mleka".

 

Najbliższe spotkania odbędą się 29 września 2017 r. w Mazowieckim Ośrodku Doradztwa Rolniczego Oddział Poświętne w Płońsku (woj. mazowieckie) o godz. 10.00. Szczegółowe informacje znajdują się tutaj: SEMINARIA I SPOTKANIA

 

peracja realizowana w ramach Planu działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Odwiedź portal KSOW - www.ksow.pl

Zostań Partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.

 

Operacja: Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera – Działania edukacyjno-promocyjne prowadzone w celu podniesienia poziomu konkurencyjności, wzrostu liczby gospodarstw rolnych sektora farmerskiego przetwórstwa mleka oraz integracji tego sektora realizowana przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Stowarzyszeniem Serowarzy Rodzinni.

 

Spotkanie w Boguchwale nt. dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera

dodane: 07-09-2017

5 września w Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Boguchwale odbyły się pierwsze spotkania realizowane w ramach projektu „Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera" realizowanego w ramach Planu działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

 

W seminarium skierowanym do przetwórców mleka - producentów rolnych, doradców rolniczych, Lokalnych Grup Działania i organizacji pozarządowych oraz w spotkaniu adresowanym do powiatowych lekarzy weterynarii udział wzięło ok. 70 osób. Uczestnicy zapoznali się z „Poradnikiem Dobrych Praktyk Higienicznych Wytwarzania Serów i Innych Produktów Mleczarskich w Farmerskim Przetwórstwie Mleka", który został zaprezentowany przez jego autora dr Mirosława Sienkiewicza. Podczas spotkań odbyła się także prelekcja pt. „Przetwórstwo w gospodarstwie rolnym a Rolniczy Handel Detaliczny" poprowadzona przez Izabellę Byszewską z Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz prezentacja dobrych praktyk w prowadzeniu farmerskiej serowarni „Mleczna Droga. Manufaktura Serów" w Zawadzie w woj. lubelskim, przedstawiona przez Annę Łuczywek ze Stowarzyszenia „Serowarzy Rodzinni".

 

Kolejne seminarium dla producentów mlecznych oraz spotkanie dla powiatowych lekarzy weterynarii odbędzie się w Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Minikowie w dniu 12 września br. Szczegółowe informacje znajdują się tutaj: SEMINARIA I SPOTKANIA

 

Operacja realizowana w ramach Planu działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Odwiedź portal KSOW - www.ksow.pl

Zostań Partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.

 

Operacja: Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera – Działania edukacyjno-promocyjne prowadzone w celu podniesienia poziomu konkurencyjności, wzrostu liczby gospodarstw rolnych sektora farmerskiego przetwórstwa mleka oraz integracji tego sektora realizowana przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Stowarzyszeniem Serowarzy Rodzinni.

 

Zaproszenie na seminarium i spotkanie w ramach projektu pt. „Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera”

dodane: 27-08-2017

Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, Stowarzyszenie „Serowarzy Rodzinni” oraz Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale zapraszają na seminarium w zakresie przetwórstwa mleka pt. „Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera”.

 

Seminarium jest skierowane do przetwórców mleka – producentów farmerskich, doradców rolniczych, Lokalnych Grup Działania i organizacji pozarządowych.

 

Seminarium odbędzie się w dniu 5 września 2017 roku w Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Boguchwale, ul. Tkaczowa 146, w godz. 10:30 – 14:00.

 

Program:

10:00 – 10:30 Rejestracja uczestników

10:30 – 10:40 Powitanie, przedstawienie założeń operacji „Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera”

10:40 – 11:30 Przetwórstwo w gospodarstwie rolnym a Rolniczy Handel Detaliczny – Izabella Byszewska, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego

11:30 – 12:00 Przerwa kawowa

12:00 – 12:45 Przedstawienie idei i zasad korzystania z "Poradnika Dobrych Praktyk Higienicznych wytwarzania serów i innych produktów mleczarskich w farmerskim przetwórstwie mleka" - dr inż. Mirosław Sienkiewicz, autor Poradnika, wiceprzewodniczący Europejskiej Sieci Farmerskich i Rzemieślniczych Producentów Serów i Innych Produktów Mleczarskich, firma Agrovis

12:45 – 13:15 Obiad

13:15 – 13:45 Dobre praktyki w prowadzeniu farmerskiej serowarni – Anna Łuczywek, „Mleczna Droga. Manufaktura Serów”, Zawada, woj. lubelskie, Stowarzyszenie „Serowarzy Rodzinni”

13:45 – 14:00 Pytania i dyskusja

 

Uwaga! Wszyscy uczestnicy seminarium otrzymają bezpłatnie "Poradnik Dobrych Praktyk Higienicznych wytwarzania serów i innych produktów mleczarskich w farmerskim przetwórstwie mleka"

 

 

Zgłoszenia na seminarium przyjmowane są do dnia 3.09.2017 r. na adres: boguchwala@podb.pl; efrwp@efrwp.com.pl; izba@produktyregionalne.pl

 

Decyduje kolejność zgłoszeń.

 

Operacja realizowana w ramach Planu działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Odwiedź portal KSOW - www.ksow.pl

Zostań Partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.

 

Operacja: Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera – Działania edukacyjno-promocyjne prowadzone w celu podniesienia poziomu konkurencyjności, wzrostu liczby gospodarstw rolnych sektora farmerskiego przetwórstwa mleka oraz integracji tego sektora realizowana przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Stowarzyszeniem Serowarzy Rodzinni.

 

Dobre praktyki w przetwórstwie farmerskim i rzemieślniczym

dodane: 25-08-2017

 

Zapraszamy do zapoznania się ze szczegółami projektu pt. „Upowszechnienie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera", realizowanego przez naszą Fundację wspólnie ze Stowarzyszeniem Serowarów Rodzinnych i Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego.

 

W ramach projektu, który potrwa do 15 października br., zaplanowane są m.in. seminaria dla małych producentów rolnych oraz spotkania dla powiatowych lekarzy weterynarii. Ich uczestnicy zapoznają się dobrymi praktykami weterynaryjnymi w farmerskim przetwórstwie sera zawartymi w „Poradniku Dobrych Praktyk Higienicznych Wytwarzania Serów i Innych Produktów Mleczarskich w Farmerskim Przetwórstwie Mleka".

 

Poradnik, który zostanie wydany w ramach projektu, jest skierowany do małych podmiotów działających na rynku spożywczym na niewielką skalę (przetwórstwo farmerskie i rzemieślnicze) i koncentruje się na elementach procesu produkcji przetworów mlecznych niosących ryzyko zagrożenia zdrowotnego, mogącego negatywnie oddziaływać na bezpieczeństwo konsumentów. Osoby, które wezmą udział w spotkaniach, otrzymają egzemplarz Poradnika oraz dowiedzą się, jak należy z niego efektywnie korzystać, aby ich produkty były w pełni bezpieczne dla zdrowia ich klientów.

 

Szczegółowe informacje nt. operacji można znaleźć tutaj: Upowszechnienie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera

 

Zapraszamy również do odwiedzenia strony operacji: www.serowarzyrodzinni.pl

 

Operacja realizowana w ramach Planu działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Odwiedź portal KSOW - www.ksow.pl

Zostań Partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.

 

Operacja: Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera – Działania edukacyjno-promocyjne prowadzone w celu podniesienia poziomu konkurencyjności, wzrostu liczby gospodarstw rolnych sektora farmerskiego przetwórstwa mleka oraz integracji tego sektora realizowana przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Stowarzyszeniem Serowarzy Rodzinni.

 

Podręcznik serowarski - Poradnik Dobrych Praktyk Higienicznych Wytwarzania Serów i Innych Produktów Mleczarskich w Farmerskim Przetwórstwie Mleka

dodane: 31-05-2017

Zapraszamy do zapoznania się z publikacją pn. „Poradnik Dobrych Praktyk Higienicznych Wytwarzania Serów i Innych Produktów Mleczarskich w Farmerskim Przetwórstwie Mleka". Opracowanie przygotowane w ramach Forum Inicjatyw Rozwojowych Fundacji Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej.

 

Poradnik Zasady procesu produkcyjnego i higieny w zatwierdzonej urzędowo serowarni farmerskiej i rzemieślniczej - POBIERZ

 

Informujemy, że Główny Lekarz Weterynarii zatwierdził poradnik Zasady procesu produkcyjnego i higieny w zatwierdzonej urzędowo serowarni farmerskiej i rzemieślniczej. Zgodnie z obowiązującymi przepisami został on przekazany do zgłoszenia do Rejestru Krajowych Wytycznych Dobrej Praktyki prowadzonego przez Komisję Europejską. Krajowym Punktem Kontaktowym jest Główny Inspektorat Sanitarny, który mamy nadzieję już w niedługim czasie zakończy niezbędne formalności.

 

Zachęcamy do zapoznania się z tym dokumentem i stosowanie go w działalności. Należy zwrócić uwagę, że poradnik ma zastosowanie we wszelkich formach działalności:

  • zakładzie prowadzącym sprzedaż bezpośrednią,
  • zakładzie zatwierdzonym urzędowo,
  • zakładzie działającym jako MLO (produkcja marginalna, lokalna i ograniczona),
  • zakładzie działającym w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego.



Poradnik jest wskazówką zarówno dla producentów, jak też przedstawicieli powiatowych inspekcji weterynaryjnej w interpretowaniu przepisów w zakresie małej produkcji serowarskiej.

 

« poprzednia 1 2 3 4 następna »