housesepator O projekciesepator Informacje, publikacje, artykułybread_active_right

Informacje, publikacje, artykuły

Warsztaty dla Kół Gospodyń Wiejskich z woj. pomorskiego i zachodniopomorskiego

dodane: 19-06-2018

 

Czerwiec upływa pod znakiem warsztatów kulinarnych w ramach operacji „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie - wiem co zjem". W dn. 14-15 czerwca w Centrum Współpracy Międzynarodowej w Grodnie k. Międzyzdrojów swoje umiejętności szlifowały członkinie Kół Gospodyń Wiejskich z woj. zachodniopomorskiego i pomorskiego.

 

Warsztaty obejmowały część teoretyczną oraz praktyczną. Podczas szkolenia teoretycznego prowadzonego przez przedstawicieli Polskiej Izby Produktu Regionalnego, uczestnicy warsztatów dowiedzieli się, jak wyszukiwać i promować lokalne, regionalne i tradycyjne produkty, poznali krajowe i unijne systemy jakości żywności oraz zasady wprowadzenia do obrotu żywności regionalnej i lokalnej.

 

W ramach warsztatów kulinarnych prowadzonych przez Szefa Kuchni Andrzeja Jakomulskiego, uczestniczki przygotowywały potrawy regionu zachodniopomorskiego i poznały zasady łączenia kuchni regionalnej i nowoczesnej. Wśród przygotowywanych dań znalazły się, m.in. żur z bałtyckimi rybami.

 

Zapraszamy do obejrzenia relacji fotograficznej: GALERIA ZDJĘĆ

 

 

Koła z woj. kujawsko-pomorskiego i podlaskiego już po warsztatach kulinarnych

dodane: 18-06-2018

 

W dn. 12-13 czerwca odbyły się kolejne warsztaty dla Kół Gospodyń w ramach operacji „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie - wiem co zjem". Wzięły w nich udział koła z woj. kujawsko-pomorskiego i podlaskiego: Koło Gospodyń Wiejskich Bronisławianki (gmina Dobre), Koło Gospodyń Wiejskich w Kaniewie (gmina Bądkowo), Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich w Dołubowie (gmina Dziadkowice oraz Stowarzyszenie Aktywna Wieś w Niewinie Borowym (gmina Wyszki).

 

Podczas części praktycznej uczestniczki pod okiem szefa kuchni Andrzeja Jakomulskiego (Szefa Kuchni w hotelu Leda w Kołobrzegu) przygotowywały m.in. żur z rybami bałtyckimi. Część teoretyczna, prowadzona przez przedstawicieli Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, obejmowała tematy takie, jak: wyszukiwanie i promowanie lokalnych i regionalnych produktów, ich znaczenie oraz wyróżniki (np. region pochodzenia, przekazywanie z pokolenia na pokolenie, powiązanie z lokalnymi obrzędami. Uczestniczki warsztatów poznały również zasady rolniczego handlu detalicznego oraz rodzaje krajowych i unijnych systemach jakości.

 

Warsztaty odbyły się w Centrum Współpracy Międzynarodowej w Grodnie k. Międzyzdrojów.

 

Zapraszamy do obejrzenia relacji fotograficznej: GALERIA ZDJĘĆ

 

Lista Kół Gospodyń Wiejskich zakwalifikowanych do operacji

dodane: 22-05-2018

 

Przedstawiamy Koła Gospodyń Wiejskich z województw kujawsko-pomorskiego, podlaskiego, zachodniopomorskiego, pomorskiego, lubelskiego, podkarpackiego, śląskiego i łódzkiego, które zostały zakwalifikowane do udziału w operacji pn. „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie - wiem co zjem".

 

Lista dostępna jest tutaj: Koła Gospodyń Wiejskich

 

Warsztaty kulinarne dla Kół Gospodyń Wiejskich z woj. dolnośląskiego

dodane: 15-05-2018

 

W dn. 10-11 maja w Centrum Współpracy Międzynarodowej w Grodnie k. Międzyzdrojów odbyły się pierwsze z cyklu warsztatów w ramach operacji „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie – wiem co zjem”. Wzięły w nich udział Koła Gospodyń Wiejskich z woj. dolnośląskiego.

 

Warsztaty obejmowały część teoretyczną oraz praktyczną. Podczas szkolenia teoretycznego prowadzonego przez Polską Izbę Produktu Regionalnego, uczestnicy warsztatów dowiedzieli się, jak wyszukiwać i promować lokalne, regionalne i tradycyjne produkty, poznali krajowe i unijne systemy jakości żywności oraz zasady wprowadzenia do obrotu żywności regionalnej i lokalnej. Jednym z tematów spotkania było także dziedzictwo kulinarne Dolnego Śląska.

 

W ramach warsztatów kulinarnych prowadzonych przez Szefa Kuchni Mariusza Siwaka, uczestniczki przygotowywały potrawy regionu zachodniopomorskiego i poznały zasady łączenia kuchni regionalnej i nowoczesnej. Wśród przygotowywanych dań znalazły się, m.in. tatar z łososia Jurajskiego, zupa rybna, pstrąg źródlany z Zielenicy, smażenina kresowa, maczanka rodatycka oraz czarne gołąbki lwowskie.

 

Zapraszamy do obejrzenia relacji fotograficznej: GALERIA ZDJĘĆ

 

 

Zaproszenie do udziału w warsztatach „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie – wiem co zjem”

dodane: 10-04-2018

 

Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej wspólnie z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego zapraszają do udziału w warsztatach, które odbędą się w ramach operacji pn. „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie - wiem co zjem". Zgłoszenia przyjmowane są do 24 kwietnia br.

 

„Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie - wiem co zjem" - to szansa dla członków Kół Gospodyń Wiejskich, które działają na terenie województwa zachodniopomorskiego, pomorskiego, kujawsko-pomorskiego, podlaskiego, dolnośląskiego, lubelskiego, podkarpackiego, śląskiego oraz łódzkiego, aby wziąć udział w warsztatach prowadzonych przez znanych szefów kuchni i dowiedzieć się, jak promować lokalne i regionalne produkty żywnościowe wśród swoich społeczności.

 

Uczestnicy będą mieli zapewnione bezpłatnie: zakwaterowanie (dwie doby); wyżywienie, materiały szkoleniowe, zwrot kosztów dojazdu na warsztaty.

 

Szczegóły dotyczące operacji, regulamin naboru oraz formularz zgłoszeniowy dostępne są tutaj: LOKALNIE, REGIONALNIE I TRADYCYJNIE - WIEM CO ZJEM

 

Materiały do pobrania: REGULAMINFORMULARZ ZGŁOSZENIOWY

 

 

Zakończyliśmy cykl spotkań informacyjnych dla powiatowych lekarzy weterynarii oraz inspektorów weterynaryjnych

dodane: 26-10-2017

Miło nam poinformować, że zakończył się cykl spotkań informacyjnych dla powiatowych lekarzy weterynarii oraz inspektorów weterynaryjnych w ramach operacji „Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera". W spotkaniach realizowanych w 8 województwach wzięło udział ponad 190 uczestników. Ich celem była prezentacja założeń operacji oraz wydanej w jej ramach publikacji pt. „Poradnik Dobrych Praktyk Higienicznych Wytwarzania Serów i Innych Produktów Mleczarskich w Farmerskim Przetwórstwie Mleka".

 

Poradnik jest skierowany do małych podmiotów działających na rynku spożywczym na niewielką skalę (przetwórstwo farmerskie i rzemieślnicze) i koncentruje się na elementach procesu produkcji przetworów mlecznych niosących ryzyko zagrożenia zdrowotnego, mogącego negatywnie oddziaływać na bezpieczeństwo konsumentów.

 

Ostatnie spotkanie odbyło się 25 października w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii w Kościerzynie.

 

Szczegółowe informacje nt. operacji znajdują się na stronie EFRWP/O operacji - oraz stronie operacji: www.serowarzyrodzinni.pl

 

 

Operacja realizowana w ramach Planu działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Odwiedź portal KSOW - www.ksow.pl

Zostań Partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.

 

Operacja: Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera – Działania edukacyjno-promocyjne prowadzone w celu podniesienia poziomu konkurencyjności, wzrostu liczby gospodarstw rolnych sektora farmerskiego przetwórstwa mleka oraz integracji tego sektora realizowana przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Stowarzyszeniem Serowarzy Rodzinni.

Powiatowi lekarze weterynarii z Poznania poznali dobre praktyki higieniczne w farmerskiej produkcji sera

dodane: 17-10-2017

16 października 2017 roku w Wielkopolskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Poznaniu odbyło się przedostatnie spotkanie dla służb weterynaryjnych, którego celem było zapoznanie uczestników z założeniami operacji „Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera”.

 

Obok prelekcji nt. założeń projektu, lekarze weterynarii wzięli w prezentacji „Poradnika Dobrych Praktyk Higienicznych Wytwarzania Serów i Innych Produktów Mleczarskich w Farmerskim Przetwórstwie Mleka”.

 

Ostatnie spotkanie dla powiatowych lekarzy weterynarii odbędzie się 25 października 2017 roku w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii w Kościerzynie.

 

Szczegółowe informacje znajdują się na stronie Fundacji EFRWP: SEMINARIA I SPOTKANIA oraz stronie operacji: www.serowarzyrodzinni.pl

 

 

Operacja realizowana w ramach Planu działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Odwiedź portal KSOW - www.ksow.pl

Zostań Partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.

 

Operacja: Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera – Działania edukacyjno-promocyjne prowadzone w celu podniesienia poziomu konkurencyjności, wzrostu liczby gospodarstw rolnych sektora farmerskiego przetwórstwa mleka oraz integracji tego sektora realizowana przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Stowarzyszeniem Serowarzy Rodzinni.

Kolejne spotkanie w ramach operacji „Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera”

dodane: 07-10-2017

 

6 października w Wojewódzkim Inspektoracie Weterynarii w Białymstoku odbyło się kolejne spotkanie dla powiatowych lekarzy weterynarii oraz inspektorów weterynaryjnych. Uczestnicy spotkania zapoznali się z "Poradnikiem Dobrych Praktyk Higienicznych Wytwarzania Serów i Innych Produktów Mleczarskich w Farmerskim Przetwórstwie Mleka" oraz wysłuchali prelekcji dr inż. Mirosława Sienkiewicza, autora poradnika, pt. „Analiza zagrożeń jako efektywne narzędzie kontroli farmerskiego i rzemieślniczego przetwórstwa mleka".

 

Podczas spotkania odbyła się także prezentacja Anny Łuczywek z „Mleczna Droga. Manufaktura Serów" z woj. lubelskiego, która przedstawiła swoje doświadczenia w zakresie realizacji wymogów sanitarnych w przetwórstwie mleczarskim w gospodarstwie.

 

Kolejne spotkanie odbędzie się 16 października 2017 roku w Wielkopolskmi Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Poznaniu. Szczegółowe informacje znajdują się tutaj: SEMINARIA I SPOTKANIA

 

 

 

Operacja realizowana w ramach Planu działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Odwiedź portal KSOW - www.ksow.pl

Zostań Partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.

 

Operacja: Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera – Działania edukacyjno-promocyjne prowadzone w celu podniesienia poziomu konkurencyjności, wzrostu liczby gospodarstw rolnych sektora farmerskiego przetwórstwa mleka oraz integracji tego sektora realizowana przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Stowarzyszeniem Serowarzy Rodzinni.

 

« poprzednia 1 2 3 następna »