housesepator O projekciesepator Informacje, publikacje, artykułybread_active_right

Informacje, publikacje, artykuły

Gdzie można spróbować regionalnych potraw?

dodane: 14-08-2018

 

Miło nam poinformować, że Koła Gospodyń Wiejskich biorące udział w operacji pn. ,,Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie - wiem co zjem'' rozpoczęły realizację kolejnego etapu projektu.

 

Zapraszamy do odwiedzenia stosik wystawienniczych, organizowanych przez uczestniczki projektu podczas lokalnych dożynek oraz wydarzeń plenerowych, promujących lokalne dziedzictwo kulinarne i kulturalne. Na stoiskach Kół Gospodyń Wiejskich będzie można poznać tradycyjne produkty, dowiedzieć się, jak wykorzystywać je w prowadzeniu agroturystyki czy małej, lokalnej firmy czy oraz spróbować regionalnych potraw, przygotowanych przez członkinie KGW.

 

Uczestniczki operacji pn. ,,Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie - wiem co zjem'' w okresie czerwiec-lipiec wzięły udział w warsztatach praktyczno-teoretycznych, w ramach których poznały min. zasady wyszukiwania i promowania lokalnych, regionalnych i tradycyjnych produktów, krajowe i unijne systemy jakości żywności oraz zaprezentowały swoje przepisy na regionalne dania pod okiem Szefów Kuchni. Po zakończeniu promocji regionalnych i tradycyjnych produktów podczas wydarzeń lokalnych, członkinie KGW przeprowadzą warsztaty w szkołach podstawowych, gdzie podzielą się z uczniami wiedzą i umiejętnościami zdobytymi w ramach projektu.

 

Kalendarz nadchodzących wydarzeń można znaleźć tutaj: WYDARZENIA 2018

 

 

Warsztaty kulinarne kół z woj. śląskiego i łódzkiego zakończone

dodane: 05-07-2018

W dn. 28-29 czerwca miały miejsce warsztaty kulinarne w ramach operacji „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie - wiem co zjem". W Centrum Współpracy Międzynarodowej w Grodnie k. Międzyzdrojów swoje umiejętności szlifowały członkinie Kół Gospodyń Wiejskich z woj. śląskiego: Koło Gospodyń Wiejskich Gierałtowice (gmina Gierałtowice), Koło Gospodyń Wiejskich Miedźno (gmina Miedźno), Koło Gospodyń Wiejskich ,,Popielów - Radziejów'' (Rybnik) oraz łódzkiego: Koło Gospodyń Wiejskich w Polesiu (gmina Wieruszów), Koło Gospodyń Wiejskich w Skroninie (Białaczów).


Warsztaty obejmowały część teoretyczną oraz praktyczną. Podczas szkolenia teoretycznego, prowadzonego przez przedstawicieli Polskiej Izby Produktu Regionalnego, Izabellę Byszewską oraz Jana Zwolińskiego, uczestnicy warsztatów dowiedzieli się, jak wyszukiwać i promować lokalne, regionalne i tradycyjne produkty, poznali krajowe i unijne systemy jakości żywności oraz zasady wprowadzenia do obrotu żywności regionalnej i lokalnej. Członkinie KGW zostały również zapoznane również z tematem sprzedaży okazjonalnej.

 

W ramach warsztatów kulinarnych prowadzonych przez Szefa Kuchni Andrzeja Jakomulskiego, uczestniczki poznały zasady łączenia kuchni regionalnej i nowoczesnej. Szef Kuchni zaprezentował członkiniom KGW kilka sposobów na przyrządzenie łososia. Z kolei uczestniczki z regionu śląskiego przygotowały: żur śląski gotowany na kościach wędzonych i domowym zakwasie, kapuśniak ze słodkiej kapusty i pierogi z kaszą jaglaną, wodzionka, kluski śląskie. Wśród potraw z łódzkiego znalazły się: prażuchy z żeberkami i kapustą, pierogi z kaszą gryczaną i grzybami.

 

Zapraszamy do obejrzenia relacji z warsztatów: GALERIA

Warsztaty kulinarne z udziałem Kół Gospodyń Wiejskich z woj. podkarpackiego i lubelskiego

dodane: 28-06-2018

W dn. 26-27 czerwca odbyły się kolejne warsztaty dla Kół Gospodyń w ramach operacji „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie - wiem co zjem". Wzięły w nich udział koła z woj. podkarpackiego: Koło Gospodyń Wiejskich z Rudy Różanieckiej (gmina Narol), Koło Gospodyń Wiejskich Krzeszów (gmina Krzeszów), Koło Gospodyń Wiejskich Chwałowice (Radomyśl nad Sanem) oraz z woj. lubelskiego: Koło Gospodyń Wiejskich w Mikołajówce (gmina Urzędów), Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Gminy Fajsławice (gmina Fajsławice), „Koło Aktywnych Kobiet” z Łobaczewa Małego (gmina Terespol).

 

Podczas części praktycznej uczestniczki pod okiem szefa kuchni Andrzeja Jakomulskiego (Szefa Kuchni w hotelu Leda w Kołobrzegu) przygotowywały potrawy zgłoszone podczas rekrutacji do projektu. Członkinie Kół Gospodyń Wiejskich z województwa podkarpackiego zaprezentowały krupiak i wędzone żeberka duszone z cebulą. Z kolei uczestniczki, które przybyły na warsztaty z regionu lubelskiego podzieliły się przepisami na pieróg urzędowski, zupę chłopską, golasy z kaszy gryczanej z serem. Szef kuchni w czasie warsztatów kulinarnych przygotował zupę rybną. Część teoretyczna, prowadzona przez przedstawicieli Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, Izabellę Byszewską oraz Jana Zwolińskiego, obejmowała tematy takie, jak: wyszukiwanie i promowanie lokalnych i regionalnych produktów, ich znaczenie oraz wyróżniki (np. region pochodzenia, przekazywanie z pokolenia na pokolenie, powiązanie z lokalnymi obrzędami). Uczestniczki warsztatów poznały również zasady obowiązujące w Rolniczym Handlu Detalicznym oraz rodzaje krajowych i unijnych systemów jakości. Członkinie KGW zostały również zapoznane z wzorem wniosku o wpis na listę produktów tradycyjnych.

 

Zapraszamy do obejrzenia relacji z warsztatów: GALERIA

 

 

Warsztaty dla Kół Gospodyń Wiejskich z woj. pomorskiego i zachodniopomorskiego

dodane: 19-06-2018

 

 

Czerwiec upływa pod znakiem warsztatów kulinarnych w ramach operacji „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie - wiem co zjem". W dn. 14-15 czerwca w Centrum Współpracy Międzynarodowej w Grodnie k. Międzyzdrojów swoje umiejętności szlifowały członkinie Kół Gospodyń Wiejskich z woj. zachodniopomorskiego: Koło Gospodyń Wiejskich w Reptowie (gmina Kobylanka), Koło Gospodyń Wiejskich w Lasce (gmina Wolin), Koło Gospodyń Wiejskich ,,Kopystki'' (gmina Pełczyce) oraz pomorskiego: Koło Gospodyń Wiejskich Strzeczona (gmina Debrzno), Kaszubskie Stowarzyszenie Agroturystyczne Kościerska Chata (gmina Kościerzyna) i Zrzeszenie Kaszubsko-Pomorskie (gmina Stężyca).

 

Warsztaty obejmowały część teoretyczną oraz praktyczną. Podczas szkolenia teoretycznego, prowadzonego przez przedstawicieli Polskiej Izby Produktu Regionalnego,Izabellę Byszewską oraz Jana Zwolińskiego, uczestnicy warsztatów dowiedzieli się, jak wyszukiwać i promować lokalne, regionalne i tradycyjne produkty, poznali krajowe i unijne systemy jakości żywności oraz zasady wprowadzenia do obrotu żywności regionalnej i lokalnej. Członkinie KGW zostały również zapoznane z wzorem wniosku o wpis na listę produktów tradycyjnych.

 

W ramach warsztatów kulinarnych prowadzonych przez Szefa Kuchni Andrzeja Jakomulskiego, uczestniczki poznały zasady łączenia kuchni regionalnej i nowoczesnej. Szef Kuchni zaprezentował członkiniom KGW kilka sposobów na przyrządzenie pstrąga. Z kolei uczestniczki z regionu zachodniopomorskiego przygotowały: zupę dyniową, pyzy ziemniaczane i pierogi z soczewicy zielonej. Wśród potraw z pomorskiego znalazły się: schab po myśliwsku z pieczonymi ziemniakami i sosem grzybowym, potrawka z kurczaka - frykasy oraz konfitura z truskawki kaszubskiej.

 

 

Zapraszamy do obejrzenia relacji fotograficznej: GALERIA ZDJĘĆ

 

 

Koła z woj. kujawsko-pomorskiego i podlaskiego już po warsztatach kulinarnych

dodane: 18-06-2018

 

 

W dn. 12-13 czerwca odbyły się kolejne warsztaty dla Kół Gospodyń w ramach operacji „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie - wiem co zjem". Wzięły w nich udział koła z woj. kujawsko-pomorskiego: Koło Gospodyń Wiejskich Bronisławianki (gmina Dobre), Koło Gospodyń Wiejskich w Kaniewie (gmina Bądkowo), Koło Gospodyń Wiejskich w Tucholi oraz z woj. podlaskiego: Koło Gospodyń Wiejskich w Dobrzyniówce (gmina Zabłudów), Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich w Dołubowie (gmina Dziadkowice) i Stowarzyszenie Aktywna Wieś w Niewinie Borowym (gmina Wyszki).

 

Podczas części praktycznej uczestniczki pod okiem szefa kuchni Andrzeja Jakomulskiego (Szefa Kuchni w hotelu Leda w Kołobrzegu) przygotowywały potrawy zgłoszone podczas rekrutacji do projektu. Członkinie Kół Gospodyń Wiejskich z województwa kujawsko-pomorskiego zaprezentowały wielkanocną babę drożdżową - ,,Kujawiok'', zupę kwas oraz mace borowiackie. Z kolei uczestniczki, które przybyły na warsztaty z regionu podlaskiego podzieliły się przepisami na kibiny, zaguby oraz pieczone pierogi z kurkami i sezamem.  Szef kuchni w czasie warsztatów kulinarnych przygotował żur z ryb bałtyckich. Część teoretyczna, prowadzona przez przedstawicieli Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, Izabellę Byszewską oraz Jana Zwolińskiego, obejmowała tematy takie, jak: wyszukiwanie i promowanie lokalnych i regionalnych produktów, ich znaczenie oraz wyróżniki (np. region pochodzenia, przekazywanie z pokolenia na pokolenie, powiązanie z lokalnymi obrzędami). Uczestniczki warsztatów poznały również zasady obowiązujące w Rolniczym Handlu Detalicznym oraz rodzaje krajowych i unijnych systemów jakości. Członkinie KGW zostały również zapoznane z wzorem wniosku o wpis na listę produktów tradycyjnych.

 

 

Warsztaty odbyły się w Centrum Współpracy Międzynarodowej w Grodnie k. Międzyzdrojów.

 

Zapraszamy do obejrzenia relacji fotograficznej: GALERIA ZDJĘĆ

 

Lista Kół Gospodyń Wiejskich zakwalifikowanych do operacji

dodane: 22-05-2018

 

Przedstawiamy Koła Gospodyń Wiejskich z województw kujawsko-pomorskiego, podlaskiego, zachodniopomorskiego, pomorskiego, lubelskiego, podkarpackiego, śląskiego i łódzkiego, które zostały zakwalifikowane do udziału w operacji pn. „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie - wiem co zjem".

 

Lista dostępna jest tutaj: Koła Gospodyń Wiejskich

 

Warsztaty kulinarne dla Kół Gospodyń Wiejskich z woj. dolnośląskiego

dodane: 15-05-2018

 

W dn. 10-11 maja w Centrum Współpracy Międzynarodowej w Grodnie k. Międzyzdrojów odbyły się pierwsze z cyklu warsztatów w ramach operacji „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie – wiem co zjem”. Wzięły w nich udział Koła Gospodyń Wiejskich z woj. dolnośląskiego.

 

Warsztaty obejmowały część teoretyczną oraz praktyczną. Podczas szkolenia teoretycznego prowadzonego przez Polską Izbę Produktu Regionalnego, uczestnicy warsztatów dowiedzieli się, jak wyszukiwać i promować lokalne, regionalne i tradycyjne produkty, poznali krajowe i unijne systemy jakości żywności oraz zasady wprowadzenia do obrotu żywności regionalnej i lokalnej. Jednym z tematów spotkania było także dziedzictwo kulinarne Dolnego Śląska.

 

W ramach warsztatów kulinarnych prowadzonych przez Szefa Kuchni Mariusza Siwaka, uczestniczki przygotowywały potrawy regionu zachodniopomorskiego i poznały zasady łączenia kuchni regionalnej i nowoczesnej. Wśród przygotowywanych dań znalazły się, m.in. tatar z łososia Jurajskiego, zupa rybna, pstrąg źródlany z Zielenicy, smażenina kresowa, maczanka rodatycka oraz czarne gołąbki lwowskie.

 

Zapraszamy do obejrzenia relacji fotograficznej: GALERIA ZDJĘĆ

 

 

Zaproszenie do udziału w warsztatach „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie – wiem co zjem”

dodane: 10-04-2018

 

Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej wspólnie z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego zapraszają do udziału w warsztatach, które odbędą się w ramach operacji pn. „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie - wiem co zjem". Zgłoszenia przyjmowane są do 24 kwietnia br.

 

„Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie - wiem co zjem" - to szansa dla członków Kół Gospodyń Wiejskich, które działają na terenie województwa zachodniopomorskiego, pomorskiego, kujawsko-pomorskiego, podlaskiego, dolnośląskiego, lubelskiego, podkarpackiego, śląskiego oraz łódzkiego, aby wziąć udział w warsztatach prowadzonych przez znanych szefów kuchni i dowiedzieć się, jak promować lokalne i regionalne produkty żywnościowe wśród swoich społeczności.

 

Uczestnicy będą mieli zapewnione bezpłatnie: zakwaterowanie (dwie doby); wyżywienie, materiały szkoleniowe, zwrot kosztów dojazdu na warsztaty.

 

Szczegóły dotyczące operacji, regulamin naboru oraz formularz zgłoszeniowy dostępne są tutaj: LOKALNIE, REGIONALNIE I TRADYCYJNIE - WIEM CO ZJEM

 

Materiały do pobrania: REGULAMINFORMULARZ ZGŁOSZENIOWY

 

 

« poprzednia 1 2 3 4 następna »