Aktualności

Dynia – królowa jesiennej kuchni
dodane: 04-11-2020
Jesień to czas na ostatnie przetwory z dyni! Sezon na dynię trwa od sierpnia do listopada. Z jej miąższu można nie tylko przygotować zupę, racuchy czy farsz do naleśników, ale nawet ciasto czy dżem. Dynię można smażyć, piec, gotować i marynować.
Miąższ z dyni za każdym razem należy jednak wcześniej upiec lub ugotować, surowy bowiem pozbawiony jest smaku. Pasuje również jako składnik deserów. Oprócz miąższu, w kuchni wykorzystuje się także pestki dyni. Dodaje się je np. do sałatek, ciast, ciasteczek lub chlebów dyniowych. Wyciśnięty z nich zaś olej jest smacznym dodatkiem do wielu potraw - należy jednak pamiętać, by nie używać go do smażenia - pod wpływem, wysokiej temperatury tworzy szkodliwe związki.
Dynia, należy do warzyw niskokalorycznych, bogatych w witaminy i składniki mineralne. Zawiera witaminy C, D, B1, B2, PP, kwas foliowy i dużą dawkę beta-karotenu (zwłaszcza pomarańczowa odmiana), mającego działanie antyutleniające, które z kolei przeciwdziała nowotworom i chorobom układu krążenia. Pestki obfitują w duże ilości cynku i lecytyny, a sok z dyni jest najlepszym połączeniem żelaza, miedzi, magnezu i potasu.
Wśród tradycyjnych przepisów Kół Gospodyń Wiejskich na naszej stronie, znajdziecie m.in. przepis na dżem: DŻEM DYNIOWY I OWOCOWY
Szkolenia dla Kół Gospodyń Wiejskich – lista zakwalifikowanych KGW
dodane: 08-10-2020
"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie".
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Operacja wspófinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.
Przedstawiamy listę KGW zakwalifikowanych do udziału w szkoleniach, które będą realizowane w ramach operacji "Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich II".
Jednocześnie informujemy, że w związku z dynamicznym, dobowym wzrostem zakażeń COVID-19, kierując się poczuciem odpowiedzialności zarówno za uczestników szkoleń, jak i wykładowców, Fundacja EFRWP podjęła decyzję o przełożeniu szkoleń na wiosnę 2021 roku.
O nowych terminach szkoleń, zakwalifikowane KGW zostaną poinformowane w I kwartale 2021 roku.
LISTA ZAKWALIFIKOWANYCH KGW: ZOBACZ
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej.
Operacja realizowana w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Plan operacyjny na lata 2020-2021.
Odwiedź portal KSOW - www.ksow.pl
Zostań Partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.
Szkolenia dla kół gospodyń wiejskich - trwa rekrutacja
dodane: 11-09-2020
"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie".
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Operacja wspófinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.
Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej rozpoczyna nabór na szkolenia w ramach operacji „Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich II”, których głównym celem jest wzbogacenie wiedzy i doświadczeń członków kół gospodyń wiejskich nt. lokalnych, regionalnych, tradycyjnych produktów, istoty krótkich łańcuchów dostaw, zachęcenie do uczestniczenia w krajowym i unijnym systemie ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych oraz poszerzenie wiedzy na temat budowania partnerstw oraz źródeł finansowania.
Szkolenia skierowane są do kół gospodyń wiejskich z 9 województw: zachodniopomorskiego, pomorskiego, kujawsko-pomorskiego, podkarpackiego, lubelskiego, podlaskiego, dolnośląskiego, śląskiego i łódzkiego. W szkoleniu może wziąć udział maksymalnie dwóch członków z jednego koła.
Koła zainteresowane udziałem w szkoleniu przesyłają wypełniony formularz zgłoszeniowy (poczta tradycyjna) na adres:
Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej
ul. Miedziana 3A
00-814 Warszawa
z dopiskiem: KSOW – KGW
lub pocztą elektroniczną (skan, fax): a.lidzka@efrwp.com.pl, fax: 22 620 90 93.
Uwaga! Termin nadsyłania zgłoszeń został przedłużony do 25 września (piątek) br. Decyduje data stempla pocztowego (poczta tradycyjna) lub data wpływu (skan, fax).
Kwalifikacja KGW odbędzie się zgodnie z Regulaminem rekrutacji i udziału w szkoleniach dla KGW, a lista zakwalifikowanych kół w każdym województwie zostanie opublikowana w ciągu 3 tygodni od dnia zakończenia rekrutacji na stronie www.efrwp.pl
Partnerem projektu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej.
Operacja realizowana w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Plan operacyjny na lata 2020-2021.
Odwiedź portal KSOW - www.ksow.pl
Zostań Partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.

Owoce w sierpniu - morele
dodane: 18-08-2020
Warsztaty dla szkół gastronomicznych, prowadzone przez koła gospodyń wiejskich
dodane: 30-10-2019
W II połowie października rozpoczął się cykl warsztatów w szkołach gastronomicznych realizowanych w ramach operacji „Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich". Zajęcia dla uczniów z klas kształcących w zawodach gastronomicznych oraz ich nauczycieli poprowadzili przedstawiciele KGW.
Warsztaty były okazją do zapoznania młodzieży z dziedzictwem kulinarnym regionu - koła zaprezentowały uczniom lokalne, regionalne i tradycyjne produkty, typowe dla danego regionu, a także promowały zdrowe żywienie, poprzez m.in. wykorzystanie w kuchni produktów pochodzących od najbliższych producentów i z własnych upraw.
Uczestnicy warsztatów zostali również zapoznani z historią i działalnością KGW prowadzących zajęcia, a następnie pod okiem prowadzących wspólnie przygotowywali minimum dwa dania, z których słynie koło oraz dany region. Wśród potraw tych znalazły się m.in. kapusta kiszona zasmażana z boczkiem, miodem i żeberkami (przygotowali ją uczniowie ze szkoły z Sandomierza wspólnie z KGW Topoli) oraz zalewajka i gały korytkowskie (autorstwa uczniów z Szydłowca oraz pań z KGW w Korytkowie). Po zakończeniu części kulinarnej i wspólnej degustacji uczniowie otrzymali pamiątkowe certyfikaty.
GALERIA ZDJĘĆ: Warsztaty dla szkół gastronomicznych, prowadzone przez koła gospodyń wiejskich
W warsztatach wzięło udział 265 uczniów i 17 nauczycieli z 14 szkół gastronomicznych z 7 województw objętych operacją: mazowieckiego, wielkopolskiego, lubuskiego, opolskiego, małopolskiego, świętokrzyskiego oraz warmińsko-mazurskiego.
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej.
"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie".
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich" Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Szkoły zakwalifikowane do udziału w warsztatach o produktach tradycyjnych i regionalnych
dodane: 27-09-2019
Przedstawiamy szkoły ponadpodstawowe zakwalifikowane do udziału w warsztatach o produktach tradycyjnych i regionalnych. Warsztaty, które poprowadzą lokalne Koła Gospodyń Wiejskich, odbędą się w okresie wrzesień-październik w ramach operacji „Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich".
W trakcie spotkania Koło Gospodyń Wiejskich zaprezentuje lokalne, regionalne i tradycyjne produkty i przeprowadzą praktyczne warsztaty z przygotowywania dań z wykorzystaniem promowanych produktów. Będzie to okazja dla przyszłych kucharzy i ich nauczycieli do bliższego zapoznania się z dziedzictwem kulinarnym regionu.
Lp. | Nazwa szkoły | Adres | Gmina | Województwo |
1 | Zespół Szkół im. KOP w Szydłowcu | ul. Kościuszki 39 26-500 Szydłowiec |
Szydłowiec | mazowieckie |
2 | Zespół Szkół nr 2 w Garwolinie | ul. Żołnierzy II Armii WP 20, 08-400 Garwolin | Garwollin | mazowieckie |
3 | Zespół Szkół i Placówek Oświatowych w Nysie | ul. Radziewiczówny 1 48-300 Nysa |
Nysa | opolskie |
4 | Zespół Szkół Zawodowych im. S.Stasisza i CKU w Ostródzie | ul. Kard. Wyszyńskiego 2 14-100 Ostróda |
Ostróda | warmińsko-mazurskie |
5 | Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy dla Niesłyszących w Krakowie | ul. Grochowa 19 30-731 Kraków |
Kraków | małopolskie |
6 | Zespół Szkół Rolniczych CKU im. S. Staszica w Kościelcu | ul. Kościelna 2 62-604 Kościelec |
Kościelec | wielkopolskie |
7 | Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie | ul. Bema 9/11 33-100 Tarnów |
Tarnów | małopolskie |
8 | Zespół Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu im. Bronisława Koraszewskiego | ul. Hallera 4 45-855 Opole |
Opole | opolskie |
9 | ZSEU w Żychlinie | ul. Parkowa 2 62-513 Stare Miasto |
Stare Miasto | wielkopolskie |
10 | Zespół Szkół Rolniczych im. W. Witosa w Ostródzie | ul. Czarneckiego 69 14-100 Ostróda |
Ostróda | warmińsko-mazurskie |
11 | Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich im. KEN | ul. Wojska Polskiego 22 27-600 Sandomierz |
Sandomierz | świętokrzyskie |
12 | Zespół Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze | ul. Botaniczna 66 65-392 Zielona Góra |
Zielona Góra | lubuskie |
13 | Zespół Szkół Ponadpodstawowych im. I. Wyssogoty Zakrzewskiego w Żelechowie | ul. Piłsudskiego 45 08-430 Żelechów |
Żelechów | mazowieckie |
14 | Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach | ul. Zagórska 14 25-355 Kielce |
Kielce | świętokrzyskie |
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej.
"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie".
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich" Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Warsztaty dla szkół gastronomicznych
dodane: 09-09-2019
Zapraszamy szkoły ponadpodstawowe, kształcące w kierunkach gastronomicznych z województw: mazowieckiego, wielkopolskiego, lubuskiego, warmińsko-mazurskiego, małopolskiego, świętokrzyskiego i opolskiego do udziału w warsztatach o produktach tradycyjnych i regionalnych. Warsztaty, które poprowadzą lokalne Koła Gospodyń Wiejskich, odbędą się w okresie wrzesień-październik w ramach operacji „Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich".
W trakcie spotkania Koło Gospodyń Wiejskich zaprezentuje lokalne, regionalne i tradycyjne produkty i przeprowadzą praktyczne warsztaty z przygotowywania dań z wykorzystaniem promowanych produktów. Będzie to okazja dla przyszłych kucharzy i ich nauczycieli do bliższego zapoznania się z dziedzictwem kulinarnym regionu.
Aby zgłosić szkołę do udziału, wystarczy wypełnić Formularz zgłoszeniowy - POBIERZ, i przesłać go do Fundacji EFRWP w formie skanu na adres mailowy: k.trudnowska@efrwp.com.pl, faxem na numer 22 620 90 93 lub pocztą tradycyjną na adres:
Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej
ul. Miedziana 3a
00-814 Warszawa
z dopiskiem KSOW - SZKOŁA
Rekrutacja szkół trwa do 18 września br.
Na warsztaty zostanie zakwalifikowanych maksymalnie czternaście szkół, po dwie szkoły z każdego ze wskazanych województw.
Szkoła, zgłaszając się do udziału w warsztatach, deklaruje możliwość nieodpłatnego udostępnienia odpowiedniej sali (najlepiej pracowni gastronomicznej) wraz z podstawowym wyposażeniem gastronomicznym. Warsztaty są bezpłatne. Wszystkie produkty oraz materiały szkoleniowe na warsztaty zostaną zapewnione przez prowadzących warsztaty (Koła Gospodyń Wiejskich) oraz przez Organizatora (Fundację EFRWP).
Szczegółowe informacje o projekcie i rekrutacji znajdą Państwo w Regulaminie warsztatów - POBIERZ
Zapraszamy do udziału!
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej.
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej.
"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie".
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Operacja wspófinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.
Poradnik dla kół gospodyń wiejskich
dodane: 04-09-2019
W ramach realizacji operacji „Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich" przygotowaliśmy Poradnik dla KGW.
Zapraszamy do zapoznania się z publikacją - POBIERZ
W ostatnich latach zauważa się większą aktywność kół gospodyń wiejskich. Jak się okazuje panie, a coraz częściej również panowie, zrzeszający się w lokalnych KGW, napotykają sporo problemów - poczynając od pozyskiwania środków finansowych na realizację swoich statutowych celów, aż po trudności związane z formalno-prawnymi aspektami prowadzenia koła. Mimo tych przeciwności Koła Gospodyń Wiejskich nie poddają się i starają się sprostać nowym wyzwaniom, dostosowując swoją działalność do zmieniającego się stylu życia na polskiej wsi, mając ogromny wpływ na jej rozwój.
Przygotowany poradnik jest materiałem pomocniczym dla już działających, jak i nowych, dopiero założonych kół, w którym znajdą niezbędną wiedzę i porady, dzięki którym będą mogły jeszcze prężniej rozwijać swoją działalność. Poradnik zawiera informacje z poniższej tematyki:
- dziedzictwo kulinarne w kontekście lokalnych, regionalnych produktów - w tym rozdziale znajdują się odpowiedzi na takie pytania, jak: jakie znaczenie mają produkty regionalne itradycyjne w budowanie dziedzictwa danego regionu? jak wyszukiwać takie produkty? jak potwierdzać ich tradycyjność?
- krajowe i europejskie systemy jakości - w tym dziale została zebrana niezbędna wiedza dotycząca możliwości udziału w systemach jakości żywności, procedur rejestracji i wymagań, jakie muszą być spełnione przy certyfikacji produktów w danym systemie.
- wprowadzanie na rynek żywności przez rolników - w tym rozdziale została omówiona możliwość sprzedaży przez rolników swoich produktów.
- krótkie łańcuchy dostaw żywności - koła gospodyń wiejskich są naturalnym ogniwem krótkich łańcuchów dostaw, stąd w poradniku została wyjaśniona definicja i system funkcjonowania takich łańcuchów.
- promocja organizacji takich jak koła gospodyń wiejskich - w poradniku zostały przedstawione podstawowe narzędzia i możliwości komunikacji i promocji, które koła mogą wykorzystywać wswojej działalności, by jeszcze lepiej się promować przy zachowaniu odpowiednich przepisów prawnych m.in. zachowania praw autorskich itp.
- formalno - prawne aspekty funkcjonowania kół gospodyń wiejskich - ta część poradnika prezentuje wszystkie możliwe ramy prawne, w których mogą działać KGW, również grupy, które chcą założyć nowe koła, znajdą w tym rozdziale podpowiedź jak to zrobić wposzczególnych systemach.
- współpraca z innymi podmiotami i poszukiwanie funduszy dla KGW - ostatnia część poradnika poświęcona jest wskazaniem podmiotów, u których koła mogą szukać wsparcia swojej działalności, zarówno w ramach współpracy, jak również finansowego.
Poradnik jest rozszerzeniem i uzupełnieniem szkoleń dla KGW, które odbyły się 7 województwach w okresie lipiec - sierpień 2019 r.
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej.
"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie".
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Operacja wspófinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.