housesepator Aktualnościbread_active_right

Aktualności

Szkolenia dla KGW - jak dołączyć do szkolenia on-line

dodane: 24-05-2021

"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie".
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Operacja wspófinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.


 

Zapraszamy do zapoznania się z instrukcją. Aby dołączyć do spotkania w ZOOM'ie niezbędny będzie komputer podłączony do Internetu. Warto również zadbać o to, aby był on wyposażony w kamerkę oraz mikrofon - większość laptopów jest wyposażonych w powyższe elementy. Dzięki kamerce oraz mikrofonowi zyskają Państwo możliwość swobodnej rozmowy z osobami prowadzącymi szkolenie oraz innymi uczestnikami. Kamera i mikrofon nie są niezbędne do wzięcia udziału w szkoleniu.

 

W poniższej instrukcji zostanie omówione „krok po kroku" jak dołączyć do szkolenia bez konieczności instalacji zoom'a (opcja nr 1)  oraz przy instalacji aplikacji zoom (opcja nr 2).

 

Jak dołączyć do szkolenia dla KGW --> POBIERZ

 


Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej.

Operacja realizowana w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Plan operacyjny na lata 2020-2021.

Odwiedź portal KSOW - www.ksow.pl

Zostań Partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.

Startują szkolenia dla KGW w ramach „Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich II”

dodane: 12-05-2021

"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie".
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Operacja wspófinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.


Od 24 maja br. startują szkolenia dla kół gospodyń wiejskich, które miały się odbyć na przełomie października i listopada ubiegłego roku. W związku z trwającą pandemią COVID-19  będą realizowane w formie on-line.

 

Najpóźniej na pięć dni przed terminem każdego z niżej wymienionych szkoleń zakwalifikowane koła powinny potwierdzić swój udział na adres e-mail a.lidzka@efrwp.com.pl lub telefonicznie: 22 639 87 63. Szczegółowa informacja o szkoleniu została wysłana na adres mailowy koła, podany w zgłoszeniu.

 

Terminy szkoleń wg województw:

 

  • woj. dolnośląskie - 24 maja 2021 r.
  • woj. kujawsko-pomorskie - 25 maja 2021 r.
  • woj. lubelskie - 27 maja 2021 r.
  • woj. łódzkie - 28 maja 2021 r.
  • woj. podkarpackie - 31 maja 2021 r.
  • woj. podlaskie - 1 czerwca 2021 r.
  • woj. pomorskie - 8 czerwca 2021 r.
  • woj. śląskie - 9 czerwca 2021 r.
  • woj. zachodniopomorskie - 10 czerwca 2021 r.
  •  

     

    Wszystkie szkolenia odbywać się będą w godzinach 10:00 - 15:00 poprzez platformę ZOOM. Przed rozpoczęciem każdego ze szkoleń uczestnicy dostaną szczegółową instrukcję, jak korzystać z platformy. Do kół zostaną również wysłane materiały szkoleniowe.

     

    RAMOWY HARMONOGRAM SZKOLENIA:

     

     

    10:00 - 10.40

     

    Przywitanie uczestników szkolenia, kwestie organizacyjne, krótkie przedstawienie się przez KGW

     

    10:40 - 11:40

     

     

    11:40 - 11:50

     

    Wykład: Lokalne, regionalne i tradycyjne produkty - dziedzictwo kulinarne, istota krótkich łańcuchów dostaw, możliwość sprzedaży produktów przez KGW - Izabella Byszewska (Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego)

     

     

    Przerwa

     

    11:50 - 12:50

     

    Wykład: Żywność wysokiej jakości - krajowe i unijne systemy jakości żywności, wsparcie producentów - Grażyna Kurpińska (Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego)

     

    12:50 - 13:00

     

     

    13:00 - 14:00

     

    Przerwa

     

    Wykład: KGW jako lider działań na rzecz aktywizacji społeczności lokalnej - budowanie partnerstw i źródła finansowania działalności - Karolina Trudnowska (Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej)

     

    14:00 - 15:00

     

    Networking: wymiana doświadczeń, pytania, uwagi.

     

    Podsumowanie i zakończenie szkolenia

     

     

     


    Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej.

    Operacja realizowana w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Plan operacyjny na lata 2020-2021.

    Odwiedź portal KSOW - www.ksow.pl

    Zostań Partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.

    Dynia – królowa jesiennej kuchni

    dodane: 04-11-2020

     

    Jesień to czas na ostatnie przetwory z dyni! Sezon na dynię trwa od sierpnia do listopada. Z jej miąższu można nie tylko przygotować zupę, racuchy czy farsz do naleśników, ale nawet ciasto czy dżem. Dynię można smażyć, piec, gotować i marynować.

     

    Miąższ z dyni za każdym razem należy jednak wcześniej upiec lub ugotować, surowy bowiem pozbawiony jest smaku. Pasuje również jako składnik deserów. Oprócz miąższu, w kuchni wykorzystuje się także pestki dyni. Dodaje się je np. do sałatek, ciast, ciasteczek lub chlebów dyniowych. Wyciśnięty z nich zaś olej jest smacznym dodatkiem do wielu potraw - należy jednak pamiętać, by nie używać go do smażenia - pod wpływem, wysokiej temperatury tworzy szkodliwe związki.

     

    Dynia, należy do warzyw niskokalorycznych, bogatych w witaminy i składniki mineralne. Zawiera witaminy C, D, B1, B2, PP, kwas foliowy i dużą dawkę beta-karotenu (zwłaszcza pomarańczowa odmiana), mającego działanie antyutleniające, które z kolei przeciwdziała nowotworom i chorobom układu krążenia. Pestki obfitują w duże ilości cynku i lecytyny, a sok z dyni jest najlepszym połączeniem żelaza, miedzi, magnezu i potasu.

     

     

    Wśród tradycyjnych przepisów Kół Gospodyń Wiejskich na naszej stronie, znajdziecie m.in. przepis na dżem: DŻEM DYNIOWY I OWOCOWY

     

     

    Szkolenia dla Kół Gospodyń Wiejskich – lista zakwalifikowanych KGW

    dodane: 08-10-2020

    "Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie".
    Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
    Operacja wspófinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

     


    Przedstawiamy listę KGW zakwalifikowanych do udziału w szkoleniach, które będą realizowane w ramach operacji "Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich II".

     

     

    Jednocześnie informujemy, że w związku z dynamicznym, dobowym wzrostem zakażeń COVID-19, kierując się poczuciem odpowiedzialności zarówno za uczestników szkoleń, jak i wykładowców, Fundacja EFRWP podjęła decyzję o przełożeniu szkoleń na wiosnę 2021 roku.

     

    O nowych terminach szkoleń, zakwalifikowane KGW zostaną poinformowane w I kwartale 2021 roku.

     

     

    LISTA ZAKWALIFIKOWANYCH KGW: ZOBACZ

     

     


    Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej.

    Operacja realizowana w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Plan operacyjny na lata 2020-2021.

    Odwiedź portal KSOW - www.ksow.pl

    Zostań Partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.

    Szkolenia dla kół gospodyń wiejskich - trwa rekrutacja

    dodane: 11-09-2020

    "Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie".
    Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
    Operacja wspófinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.


    Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej rozpoczyna nabór na szkolenia w ramach operacji „Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich II”, których głównym celem jest wzbogacenie wiedzy i doświadczeń członków kół gospodyń wiejskich nt. lokalnych, regionalnych, tradycyjnych produktów, istoty krótkich łańcuchów dostaw, zachęcenie do uczestniczenia w krajowym i unijnym systemie ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych oraz poszerzenie wiedzy na temat budowania partnerstw oraz źródeł finansowania.

     

     

    Szkolenia skierowane są do kół gospodyń wiejskich z 9 województw: zachodniopomorskiego, pomorskiego, kujawsko-pomorskiego, podkarpackiego, lubelskiego, podlaskiego, dolnośląskiego, śląskiego i łódzkiego. W szkoleniu może wziąć udział maksymalnie dwóch członków z jednego koła.

     

     

    Koła zainteresowane udziałem w szkoleniu przesyłają wypełniony formularz zgłoszeniowy (poczta tradycyjna) na adres:

     

     

    Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej

    ul. Miedziana 3A

    00-814 Warszawa

    z dopiskiem: KSOW – KGW


    lub pocztą elektroniczną (skan, fax): a.lidzka@efrwp.com.pl, fax: 22 620 90 93.

     

     

    Uwaga! Termin nadsyłania zgłoszeń został przedłużony do 25 września (piątek) br. Decyduje data stempla pocztowego (poczta tradycyjna) lub data wpływu (skan, fax).

     

     

    Kwalifikacja KGW odbędzie się zgodnie z Regulaminem rekrutacji i udziału w szkoleniach dla KGW, a lista zakwalifikowanych kół w każdym województwie zostanie opublikowana w ciągu 3 tygodni od dnia zakończenia rekrutacji na stronie www.efrwp.pl

     

     

    Partnerem projektu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.


    Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej.

    Operacja realizowana w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Plan operacyjny na lata 2020-2021.

    Odwiedź portal KSOW - www.ksow.pl

    Zostań Partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.

    Owoce w sierpniu - morele

    dodane: 18-08-2020

    Morelki to jedne z ulubionych polskich owoców, którymi możemy cieszyć się od lipca do września. Przywędrowały do nas aż z Azji Środkowej, prawdopodobnie z północnych regionów Chin i przez długi czas, aż do XVI wieku uznawano je za brzoskwinie.
    Największe uprawy tych owoców w Polsce znajdują się na Dolnym Śląsku i Ziemi Sandomierskiej. Oprócz doskonałego smaku morela może pochwalić się bardzo dużą ilością składników mineralnych — błonnika, kwasu foliowego, ogromną ilość karotenów, potasu, magnezu, fosforu i wapnia. Owoce te są również bogate w witaminy z grupy B, witaminę C i E oraz karoten.
    Więcej sezonowych warzyw i owoców znajdziecie w naszym kalendarzu: http://www.produkty-tradycyjne.pl/kalendarz

    Warsztaty dla szkół gastronomicznych, prowadzone przez koła gospodyń wiejskich

    dodane: 30-10-2019

    W II połowie października rozpoczął się cykl warsztatów w szkołach gastronomicznych realizowanych w ramach operacji „Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich". Zajęcia dla uczniów z klas kształcących w zawodach gastronomicznych oraz ich nauczycieli poprowadzili przedstawiciele KGW.

     

    Warsztaty były okazją do zapoznania młodzieży z dziedzictwem kulinarnym regionu - koła zaprezentowały uczniom lokalne, regionalne i tradycyjne produkty, typowe dla danego regionu, a także promowały zdrowe żywienie, poprzez m.in. wykorzystanie w kuchni produktów pochodzących od najbliższych producentów i z własnych upraw.

     

    Uczestnicy warsztatów zostali również zapoznani z historią i działalnością KGW prowadzących zajęcia, a następnie pod okiem prowadzących wspólnie przygotowywali minimum dwa dania, z których słynie koło oraz dany region. Wśród potraw tych znalazły się m.in. kapusta kiszona zasmażana z boczkiem, miodem i żeberkami (przygotowali ją uczniowie ze szkoły z Sandomierza wspólnie z KGW Topoli) oraz zalewajka i gały korytkowskie (autorstwa uczniów z Szydłowca oraz pań z KGW w Korytkowie). Po zakończeniu części kulinarnej i wspólnej degustacji uczniowie otrzymali pamiątkowe certyfikaty.

     

    GALERIA ZDJĘĆ: Warsztaty dla szkół gastronomicznych, prowadzone przez koła gospodyń wiejskich

     

     

    W warsztatach wzięło udział 265 uczniów i 17 nauczycieli z 14 szkół gastronomicznych z 7 województw objętych operacją: mazowieckiego, wielkopolskiego, lubuskiego, opolskiego, małopolskiego, świętokrzyskiego oraz warmińsko-mazurskiego.


    Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej.

     

    "Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie".

    Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

    Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich" Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

    Szkoły zakwalifikowane do udziału w warsztatach o produktach tradycyjnych i regionalnych

    dodane: 27-09-2019

    Przedstawiamy szkoły ponadpodstawowe zakwalifikowane do udziału w warsztatach o produktach tradycyjnych i regionalnych. Warsztaty, które poprowadzą lokalne Koła Gospodyń Wiejskich, odbędą się w okresie wrzesień-październik w ramach operacji „Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich".

     

    W trakcie spotkania Koło Gospodyń Wiejskich zaprezentuje lokalne, regionalne i tradycyjne produkty i przeprowadzą praktyczne warsztaty z przygotowywania dań z wykorzystaniem promowanych produktów. Będzie to okazja dla przyszłych kucharzy i ich nauczycieli do bliższego zapoznania się z dziedzictwem kulinarnym regionu.

     

     

    Lp. Nazwa szkoły Adres Gmina Województwo
    1 Zespół Szkół im. KOP w Szydłowcu ul. Kościuszki 39
    26-500 Szydłowiec
    Szydłowiec mazowieckie
    2 Zespół Szkół nr 2 w Garwolinie ul. Żołnierzy II Armii WP 20, 08-400 Garwolin Garwollin mazowieckie
    3 Zespół Szkół i Placówek Oświatowych w Nysie ul. Radziewiczówny 1
    48-300 Nysa
    Nysa opolskie
    4 Zespół Szkół Zawodowych im. S.Stasisza i CKU w Ostródzie ul. Kard. Wyszyńskiego 2
    14-100 Ostróda
    Ostróda warmińsko-mazurskie
    5 Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy dla Niesłyszących w Krakowie ul. Grochowa 19
    30-731 Kraków
    Kraków małopolskie
    6 Zespół Szkół Rolniczych CKU im. S. Staszica w Kościelcu ul. Kościelna 2
    62-604 Kościelec
    Kościelec wielkopolskie
    7 Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie ul. Bema 9/11
    33-100 Tarnów
    Tarnów małopolskie
    8 Zespół Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu im. Bronisława Koraszewskiego ul. Hallera 4
    45-855 Opole
    Opole opolskie
    9 ZSEU w Żychlinie ul. Parkowa 2
    62-513 Stare Miasto
    Stare Miasto wielkopolskie
    10 Zespół Szkół Rolniczych im. W. Witosa w Ostródzie ul. Czarneckiego 69
    14-100 Ostróda
    Ostróda warmińsko-mazurskie
    11 Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich im. KEN ul. Wojska Polskiego 22
    27-600 Sandomierz
    Sandomierz świętokrzyskie
    12 Zespół Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze ul. Botaniczna 66
    65-392 Zielona Góra
    Zielona Góra lubuskie
    13 Zespół Szkół Ponadpodstawowych im. I. Wyssogoty Zakrzewskiego w Żelechowie ul. Piłsudskiego 45
    08-430 Żelechów
    Żelechów mazowieckie
    14 Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach ul. Zagórska 14
    25-355 Kielce
    Kielce świętokrzyskie

    Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej.

     

    "Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie".

    Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

    Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich" Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

    « poprzednia 1 2 3 4 5 6 następna »