housesepator O projekciesepator Informacje, publikacje, artykułybread_active_right

Informacje, publikacje, artykuły

Lista Kół Gospodyń Wiejskich zakwalifikowanych do operacji

dodane: 22-05-2018

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Operacja wspófinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Przedstawiamy Koła Gospodyń Wiejskich z województw kujawsko-pomorskiego, podlaskiego, zachodniopomorskiego, pomorskiego, lubelskiego, podkarpackiego, śląskiego i łódzkiego, które zostały zakwalifikowane do udziału w operacji pn. „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie - wiem co zjem".

 

Lista dostępna jest tutaj: Koła Gospodyń Wiejskich

 

Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej.

 

Operacja realizowana w ramach Planu działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

 

 

 

Odwiedź portal KSOW - www.ksow.pl

Zostań Partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.

Warsztaty kulinarne dla Kół Gospodyń Wiejskich z woj. dolnośląskiego

dodane: 15-05-2018

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Operacja wspófinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

W dn. 10-11 maja w Centrum Współpracy Międzynarodowej w Grodnie k. Międzyzdrojów odbyły się pierwsze z cyklu warsztatów w ramach operacji „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie – wiem co zjem”. Wzięły w nich udział Koła Gospodyń Wiejskich z woj. dolnośląskiego.

 

Warsztaty obejmowały część teoretyczną oraz praktyczną. Podczas szkolenia teoretycznego prowadzonego przez Polską Izbę Produktu Regionalnego, uczestnicy warsztatów dowiedzieli się, jak wyszukiwać i promować lokalne, regionalne i tradycyjne produkty, poznali krajowe i unijne systemy jakości żywności oraz zasady wprowadzenia do obrotu żywności regionalnej i lokalnej. Jednym z tematów spotkania było także dziedzictwo kulinarne Dolnego Śląska.

 

W ramach warsztatów kulinarnych prowadzonych przez Szefa Kuchni Mariusza Siwaka, uczestniczki przygotowywały potrawy regionu zachodniopomorskiego i poznały zasady łączenia kuchni regionalnej i nowoczesnej. Wśród przygotowywanych dań znalazły się, m.in. tatar z łososia Jurajskiego, zupa rybna, pstrąg źródlany z Zielenicy, smażenina kresowa, maczanka rodatycka oraz czarne gołąbki lwowskie.

 

Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej.

 

Operacja realizowana w ramach Planu działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

 

 

 

Odwiedź portal KSOW - www.ksow.pl

Zostań Partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.

Zaproszenie do udziału w warsztatach „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie – wiem co zjem”

dodane: 10-04-2018

 

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Operacja wspófinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej wspólnie z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego zapraszają do udziału w warsztatach, które odbędą się w ramach operacji pn. „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie - wiem co zjem". Zgłoszenia przyjmowane są do 24 kwietnia br.

 

„Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie - wiem co zjem" - to szansa dla członków Kół Gospodyń Wiejskich, które działają na terenie województwa zachodniopomorskiego, pomorskiego, kujawsko-pomorskiego, podlaskiego, dolnośląskiego, lubelskiego, podkarpackiego, śląskiego oraz łódzkiego, aby wziąć udział w warsztatach prowadzonych przez znanych szefów kuchni i dowiedzieć się, jak promować lokalne i regionalne produkty żywnościowe wśród swoich społeczności.

 

Uczestnicy będą mieli zapewnione bezpłatnie: zakwaterowanie (dwie doby); wyżywienie, materiały szkoleniowe, zwrot kosztów dojazdu na warsztaty.

 

Szczegóły dotyczące operacji, regulamin naboru oraz formularz zgłoszeniowy dostępne są tutaj: LOKALNIE, REGIONALNIE I TRADYCYJNIE - WIEM CO ZJEM

 

Materiały do pobrania: REGULAMINFORMULARZ ZGŁOSZENIOWY

 

Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej.

 

Operacja realizowana w ramach Planu działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

 

 

 

Odwiedź portal KSOW - www.ksow.pl

Zostań Partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.

Zakończyliśmy cykl spotkań informacyjnych dla powiatowych lekarzy weterynarii oraz inspektorów weterynaryjnych

dodane: 26-10-2017

Miło nam poinformować, że zakończył się cykl spotkań informacyjnych dla powiatowych lekarzy weterynarii oraz inspektorów weterynaryjnych w ramach operacji „Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera". W spotkaniach realizowanych w 8 województwach wzięło udział ponad 190 uczestników. Ich celem była prezentacja założeń operacji oraz wydanej w jej ramach publikacji pt. „Poradnik Dobrych Praktyk Higienicznych Wytwarzania Serów i Innych Produktów Mleczarskich w Farmerskim Przetwórstwie Mleka".

 

Poradnik jest skierowany do małych podmiotów działających na rynku spożywczym na niewielką skalę (przetwórstwo farmerskie i rzemieślnicze) i koncentruje się na elementach procesu produkcji przetworów mlecznych niosących ryzyko zagrożenia zdrowotnego, mogącego negatywnie oddziaływać na bezpieczeństwo konsumentów.

 

Ostatnie spotkanie odbyło się 25 października w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii w Kościerzynie.

 

Szczegółowe informacje nt. operacji znajdują się na stronie EFRWP/O operacji - oraz stronie operacji: www.serowarzyrodzinni.pl

 

 

Operacja realizowana w ramach Planu działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Odwiedź portal KSOW - www.ksow.pl

Zostań Partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.

 

Operacja: Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera – Działania edukacyjno-promocyjne prowadzone w celu podniesienia poziomu konkurencyjności, wzrostu liczby gospodarstw rolnych sektora farmerskiego przetwórstwa mleka oraz integracji tego sektora realizowana przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Stowarzyszeniem Serowarzy Rodzinni.

Powiatowi lekarze weterynarii z Poznania poznali dobre praktyki higieniczne w farmerskiej produkcji sera

dodane: 17-10-2017

16 października 2017 roku w Wielkopolskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Poznaniu odbyło się przedostatnie spotkanie dla służb weterynaryjnych, którego celem było zapoznanie uczestników z założeniami operacji „Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera”.

 

Obok prelekcji nt. założeń projektu, lekarze weterynarii wzięli w prezentacji „Poradnika Dobrych Praktyk Higienicznych Wytwarzania Serów i Innych Produktów Mleczarskich w Farmerskim Przetwórstwie Mleka”.

 

Ostatnie spotkanie dla powiatowych lekarzy weterynarii odbędzie się 25 października 2017 roku w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii w Kościerzynie.

 

Szczegółowe informacje znajdują się na stronie Fundacji EFRWP: SEMINARIA I SPOTKANIA oraz stronie operacji: www.serowarzyrodzinni.pl

 

 

Operacja realizowana w ramach Planu działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Odwiedź portal KSOW - www.ksow.pl

Zostań Partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.

 

Operacja: Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera – Działania edukacyjno-promocyjne prowadzone w celu podniesienia poziomu konkurencyjności, wzrostu liczby gospodarstw rolnych sektora farmerskiego przetwórstwa mleka oraz integracji tego sektora realizowana przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Stowarzyszeniem Serowarzy Rodzinni.

Kolejne spotkanie w ramach operacji „Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera”

dodane: 07-10-2017

 

6 października w Wojewódzkim Inspektoracie Weterynarii w Białymstoku odbyło się kolejne spotkanie dla powiatowych lekarzy weterynarii oraz inspektorów weterynaryjnych. Uczestnicy spotkania zapoznali się z "Poradnikiem Dobrych Praktyk Higienicznych Wytwarzania Serów i Innych Produktów Mleczarskich w Farmerskim Przetwórstwie Mleka" oraz wysłuchali prelekcji dr inż. Mirosława Sienkiewicza, autora poradnika, pt. „Analiza zagrożeń jako efektywne narzędzie kontroli farmerskiego i rzemieślniczego przetwórstwa mleka".

 

Podczas spotkania odbyła się także prezentacja Anny Łuczywek z „Mleczna Droga. Manufaktura Serów" z woj. lubelskiego, która przedstawiła swoje doświadczenia w zakresie realizacji wymogów sanitarnych w przetwórstwie mleczarskim w gospodarstwie.

 

Kolejne spotkanie odbędzie się 16 października 2017 roku w Wielkopolskmi Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Poznaniu. Szczegółowe informacje znajdują się tutaj: SEMINARIA I SPOTKANIA

 

 

 

Operacja realizowana w ramach Planu działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Odwiedź portal KSOW - www.ksow.pl

Zostań Partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.

 

Operacja: Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera – Działania edukacyjno-promocyjne prowadzone w celu podniesienia poziomu konkurencyjności, wzrostu liczby gospodarstw rolnych sektora farmerskiego przetwórstwa mleka oraz integracji tego sektora realizowana przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Stowarzyszeniem Serowarzy Rodzinni.

 

Ostatnie seminarium dla serowarów

dodane: 06-10-2017

Miło nam poinformować, że zakończył się cykl spotkań dla przetwórców mleka, producentów rolnych, doradców rolniczych, Lokalnych Grup Działania i organizacji pozarządowych. Ostatnie seminarium odbyło się 5 października 2017 roku w Podlaskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.

 

W ramach seminariów realizowanych w ramach projektu „Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera", przetwórcy mleka mieli okazję zapoznać się z „Poradnikiem Dobrych Praktyk Higienicznych Wytwarzania Serów i Innych Produktów Mleczarskich w Farmerskim Przetwórstwie Mleka" oraz wziąć udział w prelekcjach nt. jego stosowania oraz dobrych praktyk w prowadzeniu farmerskiej serowarni.

 

W cyklu składającym się z 5 seminariów, które realizowane były w 5 województwach od 15 września br., wzięło udział 190 producentów rolnych, doradców rolniczych, przedstawicieli Lokalnych Grup Działania oraz organizacji pozarządowych.

 

Szczegółowe informacje znajdują się na stronie Fundacji EFRWP: SEMINARIA I SPOTKANIA oraz stronie operacji: www.serowarzyrodzinni.pl

 

 

Operacja realizowana w ramach Planu działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Odwiedź portal KSOW - www.ksow.pl

Zostań Partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.

 

Operacja: Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera – Działania edukacyjno-promocyjne prowadzone w celu podniesienia poziomu konkurencyjności, wzrostu liczby gospodarstw rolnych sektora farmerskiego przetwórstwa mleka oraz integracji tego sektora realizowana przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Stowarzyszeniem Serowarzy Rodzinni.

 

Przetwórcy mleka oraz lekarze weterynarii poznali zasady bezpieczeństwa w produkcji przetworów mleczarskich

dodane: 04-10-2017

 

Dnia 3 października 2017 roku w Dolnośląskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu odbyły się dwa kolejne spotkania z cyklu realizowanego w ramach projektu „Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera". Ich uczestnicy zapoznali się m.in. z „Poradnikiem Dobrych Praktyk Higienicznych Wytwarzania Serów i Innych Produktów Mleczarskich w Farmerskim Przetwórstwie Mleka", który został zaprezentowany przez jego autora dr Mirosława Sienkiewicza

 

Uczestnicy seminarium skierowanego do przetwórców mleka - producentów rolnych, doradców rolniczych, Lokalnych Grup Działania i organizacji pozarządowych, wzięli udział także w prelekcji pt. „Przetwórstwo w gospodarstwie rolnym a Rolniczy Handel Detaliczny” oraz prezentacji dobrych praktyk w prowadzeniu farmerskiej serowarni. Podczas spotkania dla powiatowych lekarzy weterynarii oraz inspektorów weterynaryjnych odbyły się również dwa wykłady nt. „Analiza zagrożeń́ jako efektywne narzędzie kontroli farmerskiego i rzemieślniczego przetwórstwa mleka" oraz „Doświadczenia producenta w zakresie realizacji wymogów sanitarnych w przetwórstwie mleczarskim w gospodarstwie”.

 

Kolejne spotkania w ramach projektu:

 

  • Seminarium dla producentów mlecznych - 5 października 2017 roku w Podlaskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Szepietowie
  • Spotkanie dla powiatowych lekarzy weterynarii - 6 października 2017 roku w Wojewódzkim Inspektoracie Weterynarii w Białymstoku

 

Szczegółowe informacje znajdują się na stronie EFRWP: SEMINARIA I SPOTKANIA

 

 

Operacja realizowana w ramach Planu działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Odwiedź portal KSOW - www.ksow.pl

Zostań Partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.

 

Operacja: Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera – Działania edukacyjno-promocyjne prowadzone w celu podniesienia poziomu konkurencyjności, wzrostu liczby gospodarstw rolnych sektora farmerskiego przetwórstwa mleka oraz integracji tego sektora realizowana przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Stowarzyszeniem Serowarzy Rodzinni.

 

« poprzednia 1 2 3 następna »