housesepator O projekciesepator Informacje, publikacje, artykułybread_active_right

Informacje, publikacje, artykuły

Warsztaty kulinarne dla szkół podstawowych już za nami

dodane: 05-11-2018

Po zakończeniu cyklu wydarzeń kulinarnych, w ramach których Koła Gospodyń Wiejskich promowały dziedzictwo kulinarne na swoich stoiskach promocyjnych, uczestniczki projektu zorganizowały warsztaty kulinarne dla młodzieży ze szkół podstawowych w wieku od 9 do 12 lat.

 

Warsztaty, które odbyły się na terenie 9 województw: dolnośląskiego, kujawsko-pomorskiego, podlaskiego, zachodniopomorskiego, pomorskiego, lubelskiego, cieszyły się dużym zainteresowaniem ze strony dzieci uczęszczających do szkół podstawowych. Ich uczestniczy miały okazję poznać i posmakować lokalne, regionalne produkty i potrawy, zobaczyć sposób ich przygotowania, a nawet samodzielnie wziąć udział w przygotowaniach, pod okiem członkiń Kół Gospodyń Wiejskich. Uczniowie chętnie próbowali potraw przygotowywanych przez członkinie KGW i stowarzyszeń, tym samym poznając wykorzystywanie w polskiej kuchni produktów żywnościowych od lokalnych producentów i rolników.

 

Szczegółowy harmonogram warsztatów dostępny jest tutaj: WARSZTATY DLA DZIECI

 

Więcej: GALERIA ZDJĘĆ

 

 

Koła Gospodyń Wiejskich wzięły udział w wydarzeniach kulinarnych w swoich regionach

dodane: 15-09-2018

 

Po zakończeniu cyklu warsztatów, w których brały udział członkinie Kół Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszeń, zakwalifikowane do udziału w operacji, uczestniczki wzięły udział w wydarzeniach kulinarnych, organizowanych w swoich regionach. W okresie od 30.06.2018 r. do 29.09.2018 r. odbyło się łącznie 27 imprez dożynkowych lub innych lokalnych imprez, podczas których członkinie Kół Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszeń zorganizowały 29 stoisk wystawienniczych. W operacji bierze udział 58 uczestniczek z 29 Kół Gospodyń Wiejskich lub Stowarzyszeń.

 

Imprezy odbywały się na terenie 9 województw: dolnośląskiego, kujawsko-pomorskiego, podlaskiego, zachodniopomorskiego, pomorskiego, lubelskiego, podkarpackiego, śląskiego i łódzkiego.

 

W województwie dolnośląskim KGW Twardocice oraz KGW Pielgrzymka zaangażowały się w promocję regionalnych produktów podczas XXIII Biesiady Zespołów Kresowych im. Zenona Bernackiego. Również KGW z Tłumaczowa i Wambierzyc spotkały się na tej samej imprezie - Dożynkach Powiatowych i Gminnych w Ścinawce Średniej. Pozostałe KGW - z Borowa i Chociemyśla -zdecydowały się na udział w lokalnych dożynkach - w Kotli i Strzelinie.

 

Uczestniczki projektu z województwa kujawsko-pomorskiego, które prezentowały lokalne potrawy ze swojego regionu, można było spotkać podczas Dożynek Gminnych w Dobrem (KGW Bronisławianki) i Bądkowie (KGW w Kaniewie) oraz w trakcie Dnia Folkloru Borowiackiego - KGW Tuchola.

 

W województwie podlaskim promocja tradycyjnych produktów w ramach operacji odbyła się na Festynie rodzinnym ,,Grunt to rodzinka'', organizowanym przez KGW z Dobrzyniówki. Podczas lokalnego Święta Ziemniaka w Dołubowie nie mogło zabraknąć członkiń Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich w Dołubowie. Z kolei Stowarzyszenie Aktywna Wieś w Niewinie Borowym promowało lokalne dziedzictwo kulinarne podczas Dożynek Gminno-Parafialnych w Wyszkach.

 

Regionu województwa zachodniopomorskiego również nie ominęła promocja lokalnego dziedzictwa kulinarnego. KGW Reptowo zaprezentowało się na Święcie Złotej Dyni, KGW ,,Kopystki'' na Święcie Tataraku, zaś KGW w Lasce na dożynkach gminnych.

 

W województwie pomorskim uczestniczki operacji z KGW Strzeczona zorganizowały stoisko wystawiennicze na dożynkach wiejskich. Pomorze reprezentowały również prężnie działające stowarzyszenia z Kaszub - Kościerska Chata oraz Zrzeszenie Kaszubsko-Pomorskie, które zrealizowały działania promocyjne na V Festiwalu Żurawiny w Dobrogoszczy i Dniach Powiatu Kartuskiego - ,,Festiwal ludzie dla ludzi''.

 

Członkinie Kół Gospodyń Wiejskich z Lubelszczyzny promowały lokalne dziedzictwo kulinarne na Festiwalu Kulinariów i Sztuki Ludowej w Kraśniku (KGW Mikołajówka), IV Wojewódzkim Święcie Ziół w Milanowie (Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Gminy Fajsławice) i Dożynkach Powiatowych w Drelowie (,,Koło Aktywnych Kobiet'' z Łobaczewa Małego).

 

Uczestniczki projektu ,,Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie - wiem co zjem'' zaangażowały się w lokalną promocję tradycyjnych produktów również na terenie podkarpacia. Członkinie KGW Chwałowice można było spotkać na lokalnym Święcie Ziemniaka, KGW Krzeszów podczas ,,Powidlaków'', natomiast KGW z Rudy Różanieckiej na IX Jarmarku Galicyjskim - Smaki Roztocza w Narolu.

 

W śląskim regionie stoiska wystawiennicze, w których odbyła się promocja tradycyjnej kuchni w ramach operacji, przygotowały KGW z Gierałtowic na Dożynkach Sołeckich w Przyszowicach, KGW Miedźno podczas Festynu Strażackiego w Miedźnie oraz KGW ,,Popielów-Radziejów'' na Dożynkach Gminnych.

 

Przedstawicielki województwa łódzkiego zaprezentowały potrawy i promowały regionalne produkty podczas Dożynek Gminnych w Kuźnicy Skakawskiej - KGW w Polesiu oraz w trakcie Dożynek Wojewódzkich w Sławnie - KGW w Skroninie.

 

Stoiska wystawiennicze zorganizowane w ramach operacji cieszyły się dużym zainteresowaniem ze strony odwiedzających. Mieszkańcy lokalnych społeczności chętnie próbowali potraw przygotowanych przez członkinie KGW i stowarzyszeń, tym samym poznając wykorzystywanie w polskiej kuchni produktów żywnościowych od lokalnych producentów i rolników.  Na stoiskach, obok degustacji tradycyjnych, lokalnych potraw i przysmaków, można także było dowiedzieć się jak wyszukiwać, identyfikować, promować lokalne i regionalne produkty, jak funkcjonują krótkie łańcuchy dostaw oraz poznać możliwości legalnej, bezpośredniej sprzedaży lokalnej żywności, Rolniczego Handlu Detalicznego (RHD) i działalności Marginalnej Lokalnej i Ograniczonej (MOL). Szacuje się, że stoiska wystawiennicze odwiedziło blisko 14 500 osób.

 

Zapraszamy do obejrzenia relacji zdjęciowych: GALERIA

 

 

Gdzie można spróbować regionalnych potraw?

dodane: 14-08-2018

 

Miło nam poinformować, że Koła Gospodyń Wiejskich biorące udział w operacji pn. ,,Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie - wiem co zjem'' rozpoczęły realizację kolejnego etapu projektu.

 

Zapraszamy do odwiedzenia stosik wystawienniczych, organizowanych przez uczestniczki projektu podczas lokalnych dożynek oraz wydarzeń plenerowych, promujących lokalne dziedzictwo kulinarne i kulturalne. Na stoiskach Kół Gospodyń Wiejskich będzie można poznać tradycyjne produkty, dowiedzieć się, jak wykorzystywać je w prowadzeniu agroturystyki czy małej, lokalnej firmy czy oraz spróbować regionalnych potraw, przygotowanych przez członkinie KGW.

 

Uczestniczki operacji pn. ,,Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie - wiem co zjem'' w okresie czerwiec-lipiec wzięły udział w warsztatach praktyczno-teoretycznych, w ramach których poznały min. zasady wyszukiwania i promowania lokalnych, regionalnych i tradycyjnych produktów, krajowe i unijne systemy jakości żywności oraz zaprezentowały swoje przepisy na regionalne dania pod okiem Szefów Kuchni. Po zakończeniu promocji regionalnych i tradycyjnych produktów podczas wydarzeń lokalnych, członkinie KGW przeprowadzą warsztaty w szkołach podstawowych, gdzie podzielą się z uczniami wiedzą i umiejętnościami zdobytymi w ramach projektu.

 

Kalendarz nadchodzących wydarzeń można znaleźć tutaj: WYDARZENIA 2018

 

 

Zaproszenie do udziału w warsztatach dla dzieci

dodane: 15-07-2018

 

Serdecznie zapraszamy najmłodszych miłośników gotowania do udziału w warsztatach kulinarnych realizowanych w ramach operacji pn. „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie - wiem co zjem". Warsztaty skierowane są do młodzieży szkolnej - uczniów szkół podstawowych.

 

Uczestnicy warsztatów, realizowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich, będą mieli okazję nie tylko poznać i posmakować lokalnych, regionalnych produktów z ich regionów, ale także wziąć udział w ich przygotowywaniu.

 

Udział w warsztatach jest bezpłatny. Szczegółowy harmonogram warsztatów dostępny jest tutaj: WARSZTATY DLA DZIECI

 

Więcej informacji dostępnych jest w ZAPROSZENIU

Warsztaty kulinarne kół z woj. śląskiego i łódzkiego zakończone

dodane: 05-07-2018

W dn. 28-29 czerwca miały miejsce warsztaty kulinarne w ramach operacji „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie - wiem co zjem". W Centrum Współpracy Międzynarodowej w Grodnie k. Międzyzdrojów swoje umiejętności szlifowały członkinie Kół Gospodyń Wiejskich z woj. śląskiego: Koło Gospodyń Wiejskich Gierałtowice (gmina Gierałtowice), Koło Gospodyń Wiejskich Miedźno (gmina Miedźno), Koło Gospodyń Wiejskich ,,Popielów - Radziejów'' (Rybnik) oraz łódzkiego: Koło Gospodyń Wiejskich w Polesiu (gmina Wieruszów), Koło Gospodyń Wiejskich w Skroninie (Białaczów).


Warsztaty obejmowały część teoretyczną oraz praktyczną. Podczas szkolenia teoretycznego, prowadzonego przez przedstawicieli Polskiej Izby Produktu Regionalnego, Izabellę Byszewską oraz Jana Zwolińskiego, uczestnicy warsztatów dowiedzieli się, jak wyszukiwać i promować lokalne, regionalne i tradycyjne produkty, poznali krajowe i unijne systemy jakości żywności oraz zasady wprowadzenia do obrotu żywności regionalnej i lokalnej. Członkinie KGW zostały również zapoznane również z tematem sprzedaży okazjonalnej.

 

W ramach warsztatów kulinarnych prowadzonych przez Szefa Kuchni Andrzeja Jakomulskiego, uczestniczki poznały zasady łączenia kuchni regionalnej i nowoczesnej. Szef Kuchni zaprezentował członkiniom KGW kilka sposobów na przyrządzenie łososia. Z kolei uczestniczki z regionu śląskiego przygotowały: żur śląski gotowany na kościach wędzonych i domowym zakwasie, kapuśniak ze słodkiej kapusty i pierogi z kaszą jaglaną, wodzionka, kluski śląskie. Wśród potraw z łódzkiego znalazły się: prażuchy z żeberkami i kapustą, pierogi z kaszą gryczaną i grzybami.

 

Zapraszamy do obejrzenia relacji z warsztatów: GALERIA

Warsztaty kulinarne z udziałem Kół Gospodyń Wiejskich z woj. podkarpackiego i lubelskiego

dodane: 28-06-2018

W dn. 26-27 czerwca odbyły się kolejne warsztaty dla Kół Gospodyń w ramach operacji „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie - wiem co zjem". Wzięły w nich udział koła z woj. podkarpackiego: Koło Gospodyń Wiejskich z Rudy Różanieckiej (gmina Narol), Koło Gospodyń Wiejskich Krzeszów (gmina Krzeszów), Koło Gospodyń Wiejskich Chwałowice (Radomyśl nad Sanem) oraz z woj. lubelskiego: Koło Gospodyń Wiejskich w Mikołajówce (gmina Urzędów), Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Gminy Fajsławice (gmina Fajsławice), „Koło Aktywnych Kobiet” z Łobaczewa Małego (gmina Terespol).

 

Podczas części praktycznej uczestniczki pod okiem szefa kuchni Andrzeja Jakomulskiego (Szefa Kuchni w hotelu Leda w Kołobrzegu) przygotowywały potrawy zgłoszone podczas rekrutacji do projektu. Członkinie Kół Gospodyń Wiejskich z województwa podkarpackiego zaprezentowały krupiak i wędzone żeberka duszone z cebulą. Z kolei uczestniczki, które przybyły na warsztaty z regionu lubelskiego podzieliły się przepisami na pieróg urzędowski, zupę chłopską, golasy z kaszy gryczanej z serem. Szef kuchni w czasie warsztatów kulinarnych przygotował zupę rybną. Część teoretyczna, prowadzona przez przedstawicieli Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, Izabellę Byszewską oraz Jana Zwolińskiego, obejmowała tematy takie, jak: wyszukiwanie i promowanie lokalnych i regionalnych produktów, ich znaczenie oraz wyróżniki (np. region pochodzenia, przekazywanie z pokolenia na pokolenie, powiązanie z lokalnymi obrzędami). Uczestniczki warsztatów poznały również zasady obowiązujące w Rolniczym Handlu Detalicznym oraz rodzaje krajowych i unijnych systemów jakości. Członkinie KGW zostały również zapoznane z wzorem wniosku o wpis na listę produktów tradycyjnych.

 

Zapraszamy do obejrzenia relacji z warsztatów: GALERIA

 

 

Warsztaty dla Kół Gospodyń Wiejskich z woj. pomorskiego i zachodniopomorskiego

dodane: 19-06-2018

 

 

Czerwiec upływa pod znakiem warsztatów kulinarnych w ramach operacji „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie - wiem co zjem". W dn. 14-15 czerwca w Centrum Współpracy Międzynarodowej w Grodnie k. Międzyzdrojów swoje umiejętności szlifowały członkinie Kół Gospodyń Wiejskich z woj. zachodniopomorskiego: Koło Gospodyń Wiejskich w Reptowie (gmina Kobylanka), Koło Gospodyń Wiejskich w Lasce (gmina Wolin), Koło Gospodyń Wiejskich ,,Kopystki'' (gmina Pełczyce) oraz pomorskiego: Koło Gospodyń Wiejskich Strzeczona (gmina Debrzno), Kaszubskie Stowarzyszenie Agroturystyczne Kościerska Chata (gmina Kościerzyna) i Zrzeszenie Kaszubsko-Pomorskie (gmina Stężyca).

 

Warsztaty obejmowały część teoretyczną oraz praktyczną. Podczas szkolenia teoretycznego, prowadzonego przez przedstawicieli Polskiej Izby Produktu Regionalnego,Izabellę Byszewską oraz Jana Zwolińskiego, uczestnicy warsztatów dowiedzieli się, jak wyszukiwać i promować lokalne, regionalne i tradycyjne produkty, poznali krajowe i unijne systemy jakości żywności oraz zasady wprowadzenia do obrotu żywności regionalnej i lokalnej. Członkinie KGW zostały również zapoznane z wzorem wniosku o wpis na listę produktów tradycyjnych.

 

W ramach warsztatów kulinarnych prowadzonych przez Szefa Kuchni Andrzeja Jakomulskiego, uczestniczki poznały zasady łączenia kuchni regionalnej i nowoczesnej. Szef Kuchni zaprezentował członkiniom KGW kilka sposobów na przyrządzenie pstrąga. Z kolei uczestniczki z regionu zachodniopomorskiego przygotowały: zupę dyniową, pyzy ziemniaczane i pierogi z soczewicy zielonej. Wśród potraw z pomorskiego znalazły się: schab po myśliwsku z pieczonymi ziemniakami i sosem grzybowym, potrawka z kurczaka - frykasy oraz konfitura z truskawki kaszubskiej.

 

 

Zapraszamy do obejrzenia relacji fotograficznej: GALERIA ZDJĘĆ

 

 

Koła z woj. kujawsko-pomorskiego i podlaskiego już po warsztatach kulinarnych

dodane: 18-06-2018

 

 

W dn. 12-13 czerwca odbyły się kolejne warsztaty dla Kół Gospodyń w ramach operacji „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie - wiem co zjem". Wzięły w nich udział koła z woj. kujawsko-pomorskiego: Koło Gospodyń Wiejskich Bronisławianki (gmina Dobre), Koło Gospodyń Wiejskich w Kaniewie (gmina Bądkowo), Koło Gospodyń Wiejskich w Tucholi oraz z woj. podlaskiego: Koło Gospodyń Wiejskich w Dobrzyniówce (gmina Zabłudów), Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich w Dołubowie (gmina Dziadkowice) i Stowarzyszenie Aktywna Wieś w Niewinie Borowym (gmina Wyszki).

 

Podczas części praktycznej uczestniczki pod okiem szefa kuchni Andrzeja Jakomulskiego (Szefa Kuchni w hotelu Leda w Kołobrzegu) przygotowywały potrawy zgłoszone podczas rekrutacji do projektu. Członkinie Kół Gospodyń Wiejskich z województwa kujawsko-pomorskiego zaprezentowały wielkanocną babę drożdżową - ,,Kujawiok'', zupę kwas oraz mace borowiackie. Z kolei uczestniczki, które przybyły na warsztaty z regionu podlaskiego podzieliły się przepisami na kibiny, zaguby oraz pieczone pierogi z kurkami i sezamem.  Szef kuchni w czasie warsztatów kulinarnych przygotował żur z ryb bałtyckich. Część teoretyczna, prowadzona przez przedstawicieli Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, Izabellę Byszewską oraz Jana Zwolińskiego, obejmowała tematy takie, jak: wyszukiwanie i promowanie lokalnych i regionalnych produktów, ich znaczenie oraz wyróżniki (np. region pochodzenia, przekazywanie z pokolenia na pokolenie, powiązanie z lokalnymi obrzędami). Uczestniczki warsztatów poznały również zasady obowiązujące w Rolniczym Handlu Detalicznym oraz rodzaje krajowych i unijnych systemów jakości. Członkinie KGW zostały również zapoznane z wzorem wniosku o wpis na listę produktów tradycyjnych.

 

 

Warsztaty odbyły się w Centrum Współpracy Międzynarodowej w Grodnie k. Międzyzdrojów.

 

Zapraszamy do obejrzenia relacji fotograficznej: GALERIA ZDJĘĆ

 

« poprzednia 1 2 3 4 następna »