Drukuj artykuł
housesepator Blogsepator Przystawkisepator Domowy chleb z ziarnamibread_active_right

Domowy chleb z ziarnami

Domowy chleb z ziarnami

"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja wspófinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej


Przepis na domowy chleb z ziarnami autorstwa Koła Gospodyń Wiejskich Twardocice (woj. dolnośląskie).

 

Składniki:

 

  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 litr wody (ciepłej)
  • 10 dag drożdży
  • 1/4 szklanki ziaren słonecznika
  • 1/4 szklanki pestek dyni
  • 1 łyżka soli

 

Przygotowanie:

 

W większym naczyniu rozpuścić drożdże w szklance wody (z przygotowanego litra). Następnie dodawać mąkę, wodę i dodatki na przemian, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

 

Blaszki do pieczenia posmarować olejem i posypać płatkami jęczmiennymi. Dzięki temu chleb się do nich nie przyklei. Ciasto przełożyć do dwóch jednakowych metalowych foremek. Piec w piekarniku w temperaturze 200°C przez 60 minut.