Drukuj artykuł
housesepator Blogsepator Deserysepator SYROP Z BZU CZARNEGObread_active_right

SYROP Z BZU CZARNEGO

SYROP Z BZU CZARNEGO

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej


 

50 kwiatów dojrzałego, ale nie przejrzałego bzu czarnego zrywamy w pogodny dzień (bez grubszych łodyżek), rozkładamy na papierze, aby muszki powychodziły i po kilku godzinach wkładamy do dużego słoja.

 

Kwiaty zalewamy gorącym syropem zrobionym z:

 

  • 2 litrów wody
  • 2 kg cukru
  • kwasku cytrynowego
  • soku wyciśniętego z 1 dużej cytryny

 

Wszystko razem zagotowujemy. Zalane kwiaty zostawiamy w słoju przez 3 dni, codziennie mieszamy drewnianą łyżką. Po tym czasie zlewamy syrop, dokładnie odcedzamy przez sito lub lnianą ściereczkę, odciśnięte kwiaty wyrzucamy, syrop zagotowujemy i wlewamy do czystych, wyparzonych słoików.