Drukuj artykuł
housesepator Blogsepator Danie głównesepator Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkamibread_active_right

Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja wspófinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej


 

Przepis na pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami autorstwa Koła Gospodyń Wiejskich Twardocice (woj. dolnośląskie).

 

Składniki:

 

  • 50 dag pieczarek
  • 2 szt. cebuli
  • 30 dag kaszy gryczanej
  • 70 dag mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju

 

Przygotowanie:

 

Kaszę gryczaną zagotować i ostudzić. Cebulę obrać i posiekać, pieczarki umyć i pokroić w drobną kostkę. Na patelni podsmażyć najpierw cebulę, następnie dodać pieczarki. Na koniec dodać kaszę gryczaną. Razem smażyć przez około 7-10 minut. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

 

Mąkę wymieszać z ciepłą wodą, dodać łyżeczkę soli i oleju i wyrobić ciasto. Ciasto rozwałkować i wycinać szklanką kółka. Napełniać je farszem i formować pierogi. Zagotować w solonej wodzie.