Drukuj artykuł
housesepator Blogsepator Danie głównesepator Ferkase - potrawka z kurczakabread_active_right

Ferkase - potrawka z kurczaka

Ferkase - potrawka z kurczaka

"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja wspófinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej


 

Przepis na ferkase - potrawkę z kurczaka autorstwa Kaszubskiego Stowarzyszenia Agroturystycznego 
Kościerska Chata
(woj. pomorskie).

 

FERKASE - POTRAWKA Z KURCZAKA

 

Rosół:

· kura domowa

· włoszczyzna

· pieprz

· sól

· cukier

· 3,5 szklanki ryżu (porcja dla 4 osób)

· 3 szklanki mleka

· łyżka masła

 

Sos:

· 3 łyżki mąki

· 15 dkg masła

· 3 szklanki rosołu

· sok z cytryny

· cukier

· 0,5 szklanki śmietany

· 5 żółtek

· 10 dkg rodzynek

 

Przygotowanie:

 

Kurę zalać zimną wodą, gotować na bardzo małym ogniu, dodając włoszczyznę, przyprawy. Ryż zalać wodą, podgotować, zalać wrzącym mlekiem, posolić, dodać łyżkę masła i wstawić
do piekarnika. Stopić masło, dodać mąkę, zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić ją zimnym rosołem, mieszać, aby nie było grudek, dodać resztę składników do sosu.

 

Sos powinien mieć słodko-kwaśny smak, na końcu dodać sparzone rodzynki. Na dużym półmisku układać wieniec z ryżu, w środek i dookoła ryżu układać kurę, polać sosem, resztę podając w sosjerce. Dekoracją mogą być warzywa wyjęte z rosołu, który podajemy w bulionówce do popicia.