Drukuj artykuł

Andruty kaliskie - Wielkopolska

Region: Wielkopolskie

Oznaczenia:

 

Delikatne jak mgiełka, słodkie i chrupiące wafle o kremowej barwie, wypiekane w specjalnej okrąglej, żelaznej formie (andrutniku), z delikatnej mąki pszennej, cukru i oleju. Andruty sprzedawane były od ponad stu pięćdziesięciu lat w Kaliszu i okolicach, jednak swoja wyjątkową reputację zawdzięczają sprzedaży w niedziele i święta w parku miejskim w Kaliszu. Były ulubionym przysmakiem spacerujących tu rodzin, a tradycja ich wypieku przetrwała do dziś.

Andruty kaliskie zostały zarejestrowane jako ChOG w 2009 r. W 2005 r. zdobyły Perłę i zostały wpisane na  Listę Produktów Tradycyjnych MRiRW.  Wytwarzane są w Wielkopolsce. w 2013 r. tylko 2 producentów z Kalisza posiada certyfikat uprawniający do używania znaku Chronionej Nazwy Pochodzenia.

 

 

Galeria

Nazwa i adres grupy producentów

 

Lokalna Organizacja Turystyczna Ziemi Kaliskiej

62-800 Kalisz,

ul. Wojska Polskiego 185

Telefon: +48 62 764 55 88, Faks: +48 62 764 55 99

E-mail: eliza@aleksander.pl